Får man kalla det ett ”västgötaklimax”? Årsdebuterande Fritiof från Kalmartränaren Niklas Robertsson med Johan Untersteiner i vagnen exploderade på upploppet och tog hem Michelsens Bil Derby Trial som inledde V75.

– Han har fått gå i träningen. Jag har har inte fuskat bort någonting! sa Niklas Robertsson om sin 28-oddsare Fritiof. Jag var lite rädd för distansen, det går ju inte att pulla här. Han var inte färdig i kroppen förra året och var snäppet under dom bästa. Kanske har han vuxit en klass och nu siktar vi i alla fall på Kungapokalskval. Och så blir det nya fotbollsskor till lillgrabben, jag lovade visst det i ett svagt ögonblick!

– Det blev helt idealiskt för oss. Lite som var planlagt från början. Gärna rygg på Lugauer och så ut på upploppet. Jag tyckte faktiskt det såg ut som Lugauer inte hade så mycket kvar att köra med i slutkurvan och satt och tittade efter en lucka. Det blev väldigt enkelt när den väl kom, kommenterade Johan Untersteiner.

För Conrad Lugauer blev det förstås en stor besvikelse. Fick kort mothugg från Fritiof innan han kunde ta spets ingången första kurvan. Och sedan såg det väl nästan klart ut innan man såg lite tveksamheter i Harran Bokos aktion och galoppen kom. Platserna nu till The Bucket List F. med Tobias i Eriksson som hjälpt till att i dödens pressa musten ur Harran Boko och såg ut att kunna gå till seger när Fritiof fick luckan. Bevisade än en gång att han tillhör kulltoppen. Calle Crown gjorde sin årsdebut med mersmak, avslutade vasst från sistaplatsen som trea för Christoffer Eriksson.

”Himmalaget” fick äntligen en V75-triumf i V75-4 Klass II-försöket. Här kunde Lutfi Kolgjini med Dontbreakthebankås ta spets efter 500 efter snabba 1.08,4.

– Jag kommer i alla fall inte att få stryk på samma sätt med honom som senast och jag bestämde mig för att köra hela vägen. Han är en väldigt långstegad häst, tappade faktiskt travet vid två tillfällen och därför fick jag inte överta spets direkt. En fantastiskt kapabel häst och hade en bakterie i kotan och var borta ett år. Vi är glada att han överlevde, sa Ludde om fyraåringen som ägs av Highlights AB i Lysekil.

Tvåa bakom Dontbreakthebankås var Com Milton och Christoffer Eriksson som på mållinjen slog av Ludde senast, trea en tapper Havbergs Viking, dödens för Erik Adielsson. Och så blev det treubbelt ”Himmalaget” och lite afterwork-pris i kaffebaren under tio minuter.

Då hade det blivit en överraskning i andra V75 som Jan Hansen ledde från start till mål med knappa åttaoddsaren Lesperanza som tränas av Christian Lindhardt i Tyskland för Gestüt Lasbek.
– Christian sätter den här hästen högt och jag förstod att vi skulle ha chansen. En mycket bra häst som ville springa och jag såg ingen anledning att släppa ledningen, sa Jan Hansen som vann före Milady Amok som hittat ryggen på vinnaren och Hanna med Markus Niklasson.

I V75-5 en Halmstadsuppgörelse. Peter Untersteiner såg ut att ha avgjort det hela efter långspurt med Sobel Conway som hade greppet på upploppet. Men då fick Super War horse luckan från ledande Aileron med Robert Bergh och Kevin Oscarsson fick ”kastat ut” åttaoddsaren Super War Horse från Jerry Riordan och hann till och med göra segergest när han passerade Untersteiner.
– Han har blivit bättre och bättre för varje start. Har suttit fast tre senaste starterna men han gillar lopp på rulle och i dag satt han där. Jag satt bara och väntade och hade hur mycket som helst att köra med. Han kan nog få ett bra år, sa Kevin Oscarsson.

Den danske segermaskinen Bandit Brick, svenskfödd, var mycket omskriven för Steen Juul och skulle i V75-avslutningen visa att han även dög i svenskt V75-sammanhang. Det gjorde femårige Bandit Brick och tog sin 24e seger i 26e loppet! Steen Juul kom till ledningen efter 550 meter i 12-tempo och släppte ingen gratis i närheten. Höll säkert undan på 1.12,3/2140 före Earn N’Burn med Carl Johan Jepson och Waffle med Johan Untersteiner.
– Bandit Brick är opererad i ett bakben. Vi har försökt låta honom komma igång i enklare sammanhang innan vi velat visa upp honom. Vi har trott mycket på honom hela tiden och nu är det väl dags att prova mera i Sverige, sa Steen Juul.
Han fastställde V75-utdelningen på sju rätt till 436.140 kronor, sex rätt gav 990 och fem rätt 90 kronor. V5-utdelning 1.899 kronor.

Text: PETER KASTENSSON

Foto: Mikael Rosenquist