Johan Jacobssons Minne som inledde V75 är ett gammalt hederligt Jägersro storlopp som kördes första gången 1959. Med ett vandringspris värt stora pengar som tycks oändligt vandrande. Ska erövras av samma ägare tre gånger.

I år heter ägaren Stall Behåll AB, det vill säga familjen Kolgjini. Här var nämligen treårige Neelix helt överlägsen för Adrian Kolgjini som länsade diRekt till spets. Favoriten Spickleback Face – Kolgjiniuppfödning alltså – var favorit för Robert Bergh och räckte inte alls till från dödens även om andraplatsen räddades med visst besvär före Red White N Blue med Ulf Ohlsson.
– Jag hade det på känn om jag bara fick honom rättvänd från start så skulle han blåsa ifrån dom. Jag fick rätt. Han är väldigt stor och behöver tid att växa in i sin kropp. Han är fyra år nästa år och det ska bli riktigt kul, jag tror han kommer att räcka väldigt långt då, sa Adrian Kolgjini efter stallets första V75-seger den här decemberlördagen.
Nytt banrekord dessutom. Med 1.14,1/2140 raderade han en viss Cyber Lanes banrekord från förra året. Han blev som bekant Derbyvinnare i år…

Adrian Kolgjini avslutade sedan V75 som han inledde det hela. Dante Boko var bara överlägsen i Meadow Prophets Minne och Gulddivisionen. Dante Boko sprintade direkt till ledningen och väl där var det ingen som tyckte det var lönt – eller ville – försöka utmana Stall Be The Bests sjuåring. Adrian bara utökade avståndet bakåt och blev ensam på upploppet, långt, långt före Caid Grif med Örjan Kihlsröm som fick en bra preparé inför kommande Parisäventyr. Tripolini V.P. trea från sargen för Jeppe Juel.
– Jag bommade med Platon Face annars skötte jag mig bra i dag. Dante Boko är som en unghäst. Det blev som jag hoppades och skönt att det lyckades. Visslade en gång på honom på sista bortre långsidan och nu hoppas jag han är kvar i klassen till Prix Luxembourg i Frankrike i januari, sa Adrian Kolgjini.

Man Of Steel har varit ett lyckoköp travtränare Stefan Persson och hans delägare, företrädesvis några mediaprofiler. Vacker som en tavla och såg ut som en kung både före tävlingarna och i V75-2 där han sprintade till spets med 1.08 första 500 10,7 första tusen. Förtog sig inte nämnvärt när han vann med många längder på nya rekordet 1.12,2/1640a före Corry Ramirez med Kim Eriksson från ryggen och Star Costashorta med Peter Untersteiner.
– Fantastiskt bra häst. Jag la på ett halvstängt huvudlag i dag och det blev nästan lite för mycket. Han öppnade för fort och de gillar jag inte riktigt. Men det är som sagt en fantastisk häst och rör sig så fint. Jag älskar den här hästen, sa Stefan Persson.

Robert Bergh i V75-3. Fick överta spets med Angle Of Attack efter 550 meter och var sedan smått uppnåelig. Bergh fick bestämma i närmast 20-fart en bit efter en tuff inledning i 08-fart första 500. Bergh’arn ryckte i slutsvängen och försvann från närmast Jairo och Joakim Lövgren som avslutade bra men hade alltför långt fram från sin köplats. Onceforall Face och Jeppe Juel trea från andra ytter sista varvet.
– Han är väldigt bra och är en bra häst med skor, så jag hade en bra tro i dag. Han gillar att springa först, tussarna kvar och jag höll bra tempo sista 600 när jag såg att Johnny (Takter med Sylvester D.K.) inte hade något att köra med. Såg att hans häst låg på i början och tänkte att han vill nog släppa, sa Robert Bergh.

Peter Untersteiner kan man aldrig räkna bort. Han fick ge sju gånger med Demolition Man F. i Top 7, V75-5 och klass i. till spets 1500 kvar. Då kom Pacific face tillbaka efter galopp men galopperade igen i slutsvängen. När Erik Adielsson försökte utmana med Showman Brodde blev det upploppsgalopp och därmed än större segermarginal för Demolition Man F. S som ägs och tränas av amatören Bengt a Nilsson i Halmstad.
– Han var riktigt i ordning och jag har sett i veckan att han var stallskrik och det var ju rätt. Han var väldigt pigg och han sprang och klippte med öronen. Plus i kanten och det kändes riktigt stabilt, sa Peter Untersteiner som vann före Un Derniere Rire med Örjan Kihlström och Wingait Erik med Stefan Persson.

Peter Ingves hade en fin dag och tog sin tredje dagsseger när han ”långtbakifrån” spurtade magnifikt med dryge 18-oddsaren, store Juan från Christian Lindhardt som tränar för Stuteri Lasbek i Tyskland. Han fick tag på Staro Ivy Leage där Erik Adielsson väl nästan var på väg att sätta sig tillrätta sedan han avfärdat attacken från Whisky Akema med Claes Svensson som inte var så villig att gå förbi och fick nöja sig med tredjeplatsen.
– Han är mycket sämre med skor som man måste ha nu. En knepig herre att köra. Han har varit spänd och stannat när jag ryckt alla grejer tidigare. Har kört honom i köpenhamn. Men han är stark och tar dom på styrka. Det här var ju en kanondag, sa Peter Ingves.

Text: PETER KASTENSSON

Foto: Mikael Rosenquist