Uza Jozzelyn, th, vann Årjängs Stora Sprinterlopp och kommer till Åbergs tillsammans med Årjängstvåan Nadal Broline. Foto: Malin Albinsson/TR Bild.

I lördags kämpade de sida vid sida i Årjäng. Nu är både Uza Jozzelyn och Nadal Broline inbjudna till Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial.
– Jag var själv på plats i Årjäng och det var två fantastiska prestationer som vi fick se, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist. Jag är mycket glad att de kommer till vårt storlopp.

Uza Jozzelyn kommer att köras av Erik Adielsson som är ”uppvuxen” på Jägersro och har ett speciellt förhållande till både Åbergs och Jägersro.
– Det är en fantastisk kväll och ett lopp som jag har speciella minnen från.
Erik har två segrar i Åbergs, med Lavec Kronos 2011 och framförallt med Citation 2006 – bara ett halvår efter att han inlett sitt samarbete med Stig H Johansson.
Efter den vinsten sa Adielsson:
– Jag har vunnit lopp med större prissumma, men det här är det känslomässigt största jag varit med om.
Nu får han alltså chansen bakom Uza Josselyn (formad av schweizaren Rene Aebischer) som nu finns hos Stig H Johansson på Stora Alby.
– Hon är en stjärna och rör sig otroligt enkelt och fint. Det är en ballerina över henne med ett otroligt driv och en väldigt fin travare. Hon har tjänat över elva miljoner och är ett av de bättre ston jag har kört.

Björn Goop, som kör egentränade Nadal Broline, vet inte hur det känns att vinna Åbergs – men nu kommer han med en häst i absolut toppform.
– Uza Josselyn jättebra och att de sprang 1.09-tider på den här banan var fantastiskt bra, kommenterade Björn efter andraplatsen i Årjäng.
Sista tisdagen i juli har han alltså chansen att vinna sitt första Åbergs – ett av de få storlopp som han saknar på sin meritlista.
Pappa Olle har förstås vunnit Åbergs två gånger (Mustard 1981 och Speedy Magnus 1983).
Sedan tidigare är titelförsvararen Propulsion och hemmahästen Racing Mange, tränad av Joakim Lövgren, inbjudna liksom den norska stjärnan Gretzky BR och Johan Untersteiners Cyber Lane.
På lördag avgörs det finska storloppet St Michel Ajo i Mikkeli och där har vinnaren en garanterad plats i Åbergs.
Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 30 juli över 1609 meter med 1 609 000 kronor till vinnaren. Propulsion, tränad av Daniel Redén, har vunnit de tre senaste åren.