Den danska E-årgången som har sitt största treårslopp, Raja Mirchi Dansk Trav-Kriterium, på Charlottenlund söndag anses vara en av starkaste på många år. Med en svensktränad megafavorit i form av Empire från Tomas Malmqvist.

Fuxen Empire vann sin uttagning i utklassningsstil tillsammans med Birger Jörgensen och är verkligen en hingst med speciell utstrålning och löpglädje. Från startspår tre har Empire alla möjligheter att snabbt skaffa en fin position för Ken Ecce som kört hästen i de fyra segrar den tagit på sex starter bortsett från senast då alltså Birger Jörgensen körde till sjunde segern i karriären.
Kriteriumpröven kördes över 2000a och Empire vann då på1.12,7. I Kriteriet handlar det om 2500 och det finns ingen anledning att detta ska bekymra Empire. Många menar att här har dansk travsport nästa stora stjärna.
– Allt är väl med Empire, han var fin både i sandträningen och i det banjobb jag körde i måndags med honom. Att det nu handlar om 2500 meter är varken en fördel eller nackdel för honom, säger Tomas Malmqvist till Carsten Bundgaard på Charlottenlund.
– Man kan ju alltid diskutera om det är bra att köra uttagningen över 2000 och Kriteriet över 2500, men så är ju reglerna i Danmark och då får man acceptera det.

Startlistan i Raja Mirchi Dansk Trav-Kriterium med 340.000 DKR till vinnaren.

 1. Erling – Knud Mönster (Henrik Thomsen)
 2. Emoji – Birger Jörgensen (Frantz Praëm)
 3. Empire – Ken Ecce (Tomas Malmqvist)
 4. Eric The Eel – Johan Untersteiner
 5. Encore Cloc – Henrik Lönborg
 6. E Type Cash – Flemming Jensen (Gordon Dahl)
 7. Encore Simoni – Jeppe Rask (Torben Hovgaard)
 8. Ecco C N – Steen Juul
 9. Express A P – Morten Juul
 10. Extreme – Jeppe Juel (Steen Juul)
 11. Ericano – Kenneth Andersen (Pauli Andersen)

Text: PETER KASTENSSON