Bortlottad på förhand, men det spelade ingen roll. Adrian Kolgjini lät Tae Kwon Deo löpa ut och utklassade motståndet i Kalmarsundspokalen i en enastående revansch för galoppen i Elitloppet.
– Det har varit en jobbig månad efter Elitloppet. Nu tror jag att han känner oerhörd glädje, kommenterade pappa Lutfi Kolgjini efter uppvisningen.

Ska man ha tolv hästar i gulddivisionen, i synnerhet över sprinterdistans? Den frågan reste Lutfi Kolgjini inför söndagens huvudlopp, sedan stallets stjärna dragit det förhatliga högsta numret.
Men spår 12 innebär inte automatiskt att man måste placera sin häst i sjätte par utvändigt samtidigt som ledaren sänker farten och således ha en fysiskt omöjlig uppgift i spåren de sista 700.
Man kan också lita på sin häst och ta tidigt eget initiativ. Det var precis det som Kolgjini junior gjorde då han parkerade i tredjespår runt första sväng.
När positionerna hade tagits körde Adrian Kolgjini helt sonika fram till Flemming Jensen bakom ledande Tycoon Conway Hall, som direkt insåg att hans favoritskap i loppet hade vilat mer på startspåren än hästarnas inbördes kapacitet. Nu följde den danske veteranen med till andrapriset, långt bakom Tae Kwon Deo som i härligt spänstig stil eldade undan på 1.09,6/1 640 meter autostart. Nytt absolut banrekord på Kalmartravet, där Adrian Kolgjini putsade sin egen notering bakom Quick Fix från 2007 och fortfarande är ensam om att ha kört under 1.10.
– Vi tyckte att vi hade en bättre häst än de andra, men spår 12 är jobbigt. Men det löste ju Adrian. När han väl kommer upp till dödens så tänkte jag att det var lugnt. Sedan kom han till ledningen, förklarade Kolgjini senior, som inte är blyg att jämföra Tae Kwon Deo med stallets otaliga stjärnor genom åren:
– Han är stark som Raja (Mirchi) var, men han är mer amerikansk i tekniken. Det blir som en kombination mellan Raja och Vikingen (Viking Kronos), stark men ändå tekniskt begåvad, beskrev Lutfi som satte sig in i sonens situation direkt efter målgång.
– Jag tror att han känner en oerhörd glädje just nu. Det har varit en jobbig månad efter Elitloppet, det har tagit hårt på honom att han inte fick visa upp hästen den dagen. Nu fick vi göra det, konstaterade Lutfi Kolgini efter utklassningen.

Springer 1.08

Det fanns en häst på plats på Kalmartravet den här dagen som sannolikt hade kunnat bjuda Tae Kwon Deo en match. Men hon var anmäld till ett annat lopp. Och om Tae Kwon Deo imponerade i 1 640 meter så behövde Double Exposure bara göra det första rakan och sista halvvarvet. Detta sedan hon följt bilen till ledningen i Viola Silas lopp.
Väl i spets tilläts Örjan Kihlström dra ner till 1.20-fart en bra bit med konkurrenterna uppradade på ett pärlband och därmed var omgångens största favorit i hamn – även om Un Etoile Gar försökte bjuda strid på slutrundan.
– Hon kommer mer och mer, det känns väldigt bra, sade Daniel Redén som också ville dra liknelser med tidigare topphästar – i detta fall sitt supersto tillika favorithäst, världsrekordhållaren Delicious U.S.
– Det är samma kaliber av häst som Delicious. Får hon bara vara fräsch och hålla ihop så tror jag att hon springer en låg, ja, 1.08-tid. Det är nog inte omöjligt om vi vässar upp henne, mös Redén som tog ut sin häst i Elitloppet i fjol, men annars mestadels matchat försiktigt precis som denna söndag.
– När hon möter ston så brukar hon visa vem som är bäst. Det är hårdare att möta de allra bästa, därför drar jag ut på det och väljer mina slag där.
Tae Kwon Deo är liksom flera andra superstjärnor klar för Hugo Åbergs Memorial.
Double Exposure kan säkert förvänta sig en inbjudan till vad som i coronatider ser ut att bli årets häftigaste sprinterlopp på Jägersro 28 juli.
– All heder till Jägersro som bibehållit förstapriset på 1,6 miljoner. Det gör att det blir spänning ändå, även om publiken inte kan vara där, konstaterade Lutfi Kolgjini inför travsommarens nästa stora höjdpunkt.

Kanal75