”Himmalaget” visade sin styrka vid flera tillfällen denna lördag. Inte minst i Meadow Prophets Minne, gulddivisionen, som blev en stenhård uppgörelse mellan Jairo med Joakim Lövgren och Dante Boko med Adrian Kolgjini. Så nära dött lopp det kunde bli!

– Det var på håret. Vi visste inte ens själva vem som vunnit, sa Joakim Lövgren som efter studium och uppförstoring av målfotot blev den som fick köra till vinnarcirkeln. Jairo fick ge allt men har inte den smällformen han hade i vintras-våras. Han kan mer när magen är lite mindre. Det visar hur bra han är att han kan vinna ett sånt här lopp med bara ett lopp i kroppen efter vilan. Men nu är det fokus på finalen, sa Lövgren.

Nu väntar finalen på Solvalla annandag jul för Günter Herz’ femåring och möjligen blir det plats även för Dante Boko. Åttaåringen visade på nytt att det finns tävlingsglädje kvar och Adrian Kolgjini häst kunde var väl nästan värd en död löpning? Tog dödens varvet före mål och spets i sista kurvan och kämpade nästan som i fornstora da’r innan han fick ge sig med den minsta av nosar. Turino Di Azzurra och Thomas Uhrberg tog tredjeplatsen.

Dags igen för Erik Adielsson i Johan Jacobssons

Johan Jacobsson är ett anrikt tre- och fyraåringslopp som körts sedan 1959. Erik Adielsson segrade 2002 med Gismo Bög från Tomas Malmqvist och den här dagen var det dags igen.
Erik körde Candy La Marc från danske amatören Lars Marcusson. Candy La Marc är fyra år och startade alltså med 20 meters tillägg. Erik hittade tredje utvändigt och väntade och väntade innan han körde. Där framme drog Christoffer Eriksson undan med norske Kriterievinnaren Stoletheshow. Men Erik hade bedömt det hela rätt och när Candy La Marc fick speeda till på upploppet avgjorde hon säkert före Stoletheshow som tog andraplatsen före Donatello Garbo och Thomas Uhrberg från andra ytter.
– Kunde inte göra så mycket. Christoffer anslog ett tempo som inte gjorde det lätt. Kunde inte köra för tidigt och inte sitta kvar för länge. Christoffer hade att köra med och det var inte helt givet, sa Erik Adielsson.
– Hon var verkligen bra och vi gjorde rätt som startade. Senast blev vi störda och jag tyckte vi skulle avsluta säsongen med en seger efter fyra tidigare segrar. Det blev så och det känns väldigt skönt.
– Fantastiskt. Senast var jag ledsen men det är härligt att lyckas  och komma till Sverige och vinn. Vi kommer tillbaka, sa Lars Marcusson.

Text: PETER KASTENSSON
Foto: Mikael Rosenquist