Propulsion vann Åbergs för två på sedan på 1.08,1 före Ringostarr Treb som fick tiondelen sämre. Det snabbaste loppet i Europa vid den tidpunkten. Foto: Mikael Rosenquist/MiRo Media

Den ene har vunnit Elitloppet, Olympiatravet och varit tvåa i det snabbaste loppet någonsin på Jägersro och Europa. Den andre är vinnare av Olympiatravet, Prix de Paris då han slog Bold Eagle, trea i Prix d’Amerique, vinnare av ett Elitloppsförsök och VM–tvåa.

Hästarna sju och åtta som tackat ja till Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial är internationelle Ringostarr Treb samt norske Lionel.
– Ringostarr Treb har ju fantastiska meriter och jag tror att vi får en häst i full form, även om han inte haft någon riktigt tur på slutet. Lionel vet vi ju hur bra han är när han tävlar på topp och i Årjäng var han riktigt bra efter ett tufft löp, analyserar Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.
Ringostarr Treb var alltså tvåa i Åbergs på 1.08,2 när Propulsion vann på tiondelen bättre tid. Förra året vann han både Olympiatravet och Elitloppet. Nu har han fått fyra löp i kroppen efter sin comeback ochtränaren Jerry Riordan tror att formen är riktigt på gång.

Ringostarr Treb har som vanligt Wim Paal i vagnen och därmed blir det ett riktigt internationellt ekipage. Wim är född i Tyskland och har varit verksam i Tyskland, USA, Belgien, Italien och numera Sverige. Jerry Riordan är född på Rhode Island, USA, och har även varit verksam i Italien innan han hamnade i Sverige. Och visste ni det inte är Jerry faktiskt döpt till Jeremiah James Riordan.
Lionel har varit som en saga för ägaren Göran Antonsen. Men i Åbergs får han inte köra själv utan frågan kommer att gå till Jorma Kontio. Kontio kommer i så fall att köra Lionel för andra gången, första gången var från spår tolv i Mastersfinalen i Östersund, det race som Propulsion vann före Milligan’s School och Readly Express.
– Jorma var väldigt imponerad av Lionel efter det löpet, så det vore en stor ära om han vill köra igen.
Formen på Lionel?
– Det kändes senast som om den riktiga formen var tillbaka, det var den gamle Lionel, säger Göran. Så vi ser verkligen fram mot loppet.
Och där blir det också en match i matchen om vem som är Norges bästa häst; Lionel eller Gretzky BR.
– Gretzky BR är vår nästa stjärna, men jag har en känsla av att Lionel fortfarande är bäst. Men spår och positioner kommer givetvis att vara väldigt avgörande.

Sedan tidigare är titelförsvararen Propulsion och hemmahästen Racing Mange, tränad av Joakim Lövgren, inbjudna liksom den norska stjärnan Gretzky BR, Johan Untersteiners Cyber Lane samt ettan och tvåan från Årjängs Stora Pris; Uza Josselyn och Nadal Broline.
På söndag avgörs det finska storloppet St Michel Ajo i Mikkeli och där har vinnaren en garanterad plats i Åbergs.
Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 30 juli över 1609 meter med 1 609 000 kronor till vinnaren. Propulsion, tränad av Daniel Redén, har vunnit de tre senaste åren.