Hemmatränaren Per Nordström har sin sjunde finalist i Svensk Uppfödningslöpning. Foto: Jägersro

1991 kvalade den då 24-årige Per Nordström in sin första häst till Svensk Uppfödningslöpning. Det handlade om talangen Top Love som sedan galopperade i finalen.

I år har Per den lovande Revelation till start i finalen på lördag – och det är hans sjunde finalist i det finaste loppet för svenskfödda 2-åringar.
– Det är klart att jag är stolt över det. Vi har också klarat av det med ett litet hästmaterial.
Per tillhör ”himmalaget” även om han är född i Norrbotten och startade sin karriär i Boden (hos Mats Rånlund som även han är verksam på Jägersro idag som var den som släpade med Per till Skåne). Efter en period som catchdriver har Per en träningsrörelse tillsammans med hustrun Emma och ett par anställda på en nybyggd träningsanläggning utanför Sjöbo. Det är där han formar de unga talangerna.
– Vi har fem 2-åringar i träning, fyra har startat och två av dem har vunnit lopp. Den femte har vi kastrerat så han blir lite senare, förklarar Per.
Men så här långt är alltså Revelation stjärnan bland stallets talanger. Med Readly Express som pappa och Monrovia som mamma (även mamma till On Track Piraten) har 2-åringen ”papperen” i ordning.
– Jag hittade honom i Rättvik. Han fanns då hos Kajsa Frick som precis börjat köra in honom.
Per gillade vad han såg, slog till även om det inte var någon billig häst.
– Men han har redan ökat sitt värde flera gånger.

Precis som pappa Readly Express är inte Revelation någon jätte, Per gissar på 152 cm men hustru Emma rättar snabbt:
– Han är 154 cm.
I kvalet visade han sin förmåga då han tog en andraplats, trots ett tufft lopp som förstahäst i andraspår. Och till finalen lovar Per att det ska bli ännu bättre.
– Jag lättar honom lite i balansen (tar bort ett par sulor under skorna) så tror jag att det ska flyta bättre för honom.
Per hade tur i spårlottningen och har ett fint tredjespår, men innanför finns den troliga favoriten Global Badman.
– Det är väl den som sticker ut i loppet, men sen tycker jag inte att min är sämre än någon annan.Och unghästbanan Jägersro har givetvis en stark laguppställning i Svensk Uppfödningslöpning, hälften av startfältet tränas i Skåne.
Joakim Lövgren kommer med  Gordon Brodde och Only Cash O.C.
– Båda mina finalister var väldigt fina i det sista jobbet (i tisdags). Gordon Brodde är väl den som är lite mer rutinerad, men Only Cash var också positiv, säger Lövgren.
Sören Norberg, också han något av specialist på unghästar, har A Good Point till start och Sören låter också hoppfull.
– Jag har haft lite infektioner i stallet, men det verkar vara över nu. A Good Point är bra, bättre än han visade i kvalet.

Och en Uppfödningslöpning utan Tomas Malmqvist finns knappt, nu har han kvalat in Castillo som utvecklas för varje start och med all sannolikhet skulle vara gynnad av hårt tempo.
Hoten mot hemmalaget?
Först och främst Global Badman som förmodligen blir favorit, sen går det inte att räkna bort Svante Båth som jagar sin fjärde(!) raka seger i storloppet.
Svensk Uppfödningslöpning avgörs lördagen den 23 november över 1640 meter och med ett förstapris på 1,4 miljoner kronor.

Fakta/Per Nordströms finalister

 • 1991
  Top Love – galopp
 • 2010
  Åtting Hornline – struken för förkylning
 • 2012
  Denim Boko – seger
 • 2017
  Filur Sisu – sexa
  Önas Nougat – oplacerad
 • 2018
  Grande Diva Sisu – oplacerad
 • 2019
  Revelation – ?