Han skrällde hem Elitloppet 2011 med Brioni. Nu har Joakim Lövgren en chans att upprepa bedriften. Racing Mange gasade hem ”Vägen till Elitloppet” via en rivstart till ledningen.
– Nu fick Mange chansen och han tog den och det känns jättebra, sade Joakim Lövgren sedan han kört året snabbaste lopp i Sverige.

Friskt vågat, loppet vunnet. Joakim Lövgren satsade allt på ett kort och eldade till ledningen med Racing Mange i det sista kvalet till Elitloppet.
– Man vet aldrig riktigt med dagsformen, ibland kan hästarna få till katapultstarter. När det var 50 meter kvar till start drog jag norsken, sedan fällde jag ner hjälmen och smackade. Jag fick lite feeling. Jag tänkte att jag förlorar hellre från ledningen än att sitta i tredjespår i sista sväng, berättar Lövgren om det taktiska drag som fixade elitloppsbiljetten. Sjuåringen försvarade sig heroiskt mot stona Conrads Rödluva och Billie de Montfort i en rafflande slutstrid.
– Mange har visat så många gånger att han tömmer sig i loppen, att även om han inte vinner så har han inga krafter kvar. Det är en stenhård häst och han hjälpte mig sista biten, fortsatte Lövgren, som när han vann Elitloppet med Brioni också tog vägen via en start i Gävle.

Den gången räckte det inte till seger i generalrepetitionen, men en vecka senare stod Lövgren framför publiken på E-läktaren på Solvalla och upplevde sin största stund som idrottsman.
Om Racing Mange kan göra om det återstår att se. Lördagens prestation innebar att den forne unghäststjärnan nu tog det definitiva steget in i yppersta eliten och kommer att vara en av de 16 på startlinjen i det första Elitloppet som körs utan publik. Segertiden 1.09,7/1 609 meter autostart är det snabbaste som travats på svensk mark under 2020.

Text: Kanal 75