Empire från Tomas Malmqvist infriade alla högt ställda förväntningar som megafavorit (1,38!) i Dansk Trav-Kriterium på Charlottenlund söndag.

Med ordinarie kusken Ken Ecce i vagnen blev det ledning efter 500 meter, lugnt och säkert utan problem. Fick en liten tryckare av Morten Juul med en het häst, men Ecce hade förstås ingen anledning att släppa spetsen. Han hade full kontroll och Empire seglade till lätt seger värd 340.000 danska kronor på upploppet.

– Det gällde mest för mig att inte göra för mycket dumheter i loppet. Tomas sa tidigt i år till mig, att han inte trodde det fanns någon som hade en bättre dansk treåring. Hur långt det kan gå? Låt oss nu glädja oss åt det här just nu. Empire är en häst som helt lyssnar på mig och det är jag som bestämmer farten. När jag säger till honom att vi ska sakta ner, så gör han det, sa Ken Ecce.

Det är åtta år mellan gångerna för Tomas Malmqvist i Kriteriet. Han vann det danska Kriteriet 2003 med Hennessey körd av Preben Kjaersgaard och 2011 med Rusty Dust körd av Thomas Uhrberg och han var förstås nöjd och glad med Västerbo Prestige-sonen Empire efter hästens sjätte seger i åttonde för Leif Hansen och uppfödarna Panamera Racing.
– Empire visade i vintras att han var något extra. Han har styrka och teknik och förstås hjärta och lungor. Det finns heller ingen snällare häst att köra, man märker ingenting av att han är hingst. Kanske får han göra en eller två starter till i år sedan inriktar vi oss på Derbyt nästa år. Det är en häst med oerhört stor potential, berättade Tomas Malmqvist.

Namnet Panamera hade också förekommit i loppet före Kriteriet. En femårig Scarlet Knight-son från Stefan Melander är nänligen döpt till Panamera, som gör det bra för Ola Karlsson. Jörgen Sjunnesson körde till spets två varv före mål och sedan så det ut som en promenad i parken för Panamera som ohotad tog sin fjärde seger i årets 14e start.
– Han kan det mesta. Vi fick göra ett litet speedryck när vi tog spets och då kan det ibland ta emot till slut. Men att det var ett långt lopp var snarast till en fördel för honom, sa Jörgen Sjunnesson som vann med dubbla tillägg på 1.15,9/2590 till ATG-oddset 1,98..
Ola Karlsson äger Panamera tillsammans med Catharina Petersson & Stall Work AB.

Text: PETER KASTENSSON
Bilder: BURT SEEGER