På söndag avgörs det finska storloppet St Michel i Mikkeli – åtta toppsprinters bakom startbilen och vinnaren får en inbjudan till Sofiero Bryggeri Presenterar Hugo Åbergs Memorial.
– Det känns väldigt spännande, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist. Vi ser framtiden i ett internationellt samarbete och här sprider vi Åbergs även till vårt östra grannland.

Lite av pappa till upplägget är Dalatravets sportchef Kaj Närhinen som också varit sportchef på Mikkeli i sex år.
– Jag fick frågan från Mikkeli om vi kunde hitta något samarbete för att utveckla loppet ytterligare och sedan jag funderat ett tag tog jag kontakt med Mats [Ahlkvist] på Jägersro. Och här är vi nu.

Ett erkänt storlopp

St Michel är ett erkänt storlopp där det ofta körs riktigt fort. Förra året vanns loppet av Midnight Hour som sedan gick vidare och vann Åby Stora Pris. I årets upplaga ska Midnight Hour försöka försvara titeln men utmanas av Elitloppsfinalisten Pastore Bob och Åbergsbekantingen Workout Wonder
Även vinnare av Årjängs Stora Sprinterlopp får en inbjudan till Åbergs. Det är ett samarbete som funnits sedan 1993 då Spin Lama fick en friplats i Åbergs. En liten anekdot i sammanhanget är att då Spin Lama, egentligen en silverdivisionshäst som kördes av Cato Antonsen – pappa till Göran, fick den friplatsen efter att ha skrällvunnit i Årjäng var dåvarande sportchefen Hans G Lindskog tvingad att utöka Åbergsfältet med en plats. Men Spin Lama gjorde ett topplopp och slutade fyra och historiskt har över hälften av vinnarna i Årjäng slutat bland de fyra främsta i Åbergs.

I Årjäng tilldrar sig Propulsion – två raka segrar i Åbergs – och titelförsvararen Dante Boko kanske det största intresset.
Sedan tidigare är Urlo dei Venti, vinnare av Oslo Grand Prix, och Up and Quick, vinnare i Argentan, inbjudna till Åbergs.

Startlista, Mikkeli

 1. Workout Wonder, Tommi Kylläinen
 2. Peace of Mind, Alessandro Gocciadoro
 3. Pastore Bob, Johan Untersteiner
 4. Midnight Hour, Ari Moilainen
 5. Heavy Sound, Kenneth Haugstad
 6. Victory Bonsai, Marko Hakkarainen
 7. Elian Web, Janne Soronen
 8. Starzinner, Iikka Nurmonen

Startlista, Årjäng

 1. Arazi Boko, Alessandro Gocciadoro
 2. Donatomite, Frode Hamre
 3. Nadal Broline, Ulf Ohlsson
 4. Spitcam Jubb, Kaj Widell
 5. In Vain Sund, Daniel Redén
 6. Dante Boko, Adrian Kolgjini
 7. Propulsion, Örjan Kihlström
 8. Struken
 9. Volstead, Björn Goop
 10. Maori Time, Erik Adielsson

Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial, som avgörs tisdagen den 31 juli. Distansen är 1609 meter och förstapriset en miljon kronor.