Madeleine Lindblad, 18, vann på Åby i torsdags med Özil och tog därmed karriärens första seger.
– Pappa vann ju sin första start, men det här var ju nästan lika bra. Det var min första start i Sverige, kommenterade Madeleine.

Vi tar det där med släkten direkt. Madeleines pappa heter Niklas och farfar heter Conny – båda med proffslicens på Jägersro.
– Det är klart att jag är stolt, sa Niklas. Tyvärr hade jag inte tid att åka till Göteborg, men jag följde loppet på datorn och det var riktigt nervöst.

Men precis som pappa Niklas är Madeleine en kusk som inte direkt hetsar upp sig. Hon satt lugn i kön under första varvet när betydligt mer rutinerade kuskar körde alldeles för fort.
– Jag körde lite på säkerhet, han var lite osäker den första biten men sen började jag köra framåt i andraspår varvet kvar och – ja, sen sprang han bara på.

Redan mitt på upploppet kopplade Özil greppet och segern blev säker.
– Jag tycker det var en kuskseger, berömde Niklas.

Madeleine, med förflutet inom ponnytravet, tog alltså sin första seger i den andra starten med stor häst, debuten skedde på Charlottenlund och det slutade med en sjätteplats.
– Farfar kikar väl efter fler lopp, men än är ingenting bestämt. Det vore förstås kul att få köra på Jägersro.

Madeleine är inne i stallet på Jägersro och kör häst ett par gånger i veckan hos farfar Conny, antingen Özil eller också Puyol (en äldre bror till Özil). Men travet kommer nog att bli en hobby i framtiden. Hon går sista terminen i gymnasiet och sedan väntar världen.
– Jag ska ut och resa efter skolan, USA och sen vill jag till Australien. Kanske blir det lite häst också.

Madeleine är också med och äger Forrest Hornline som pappa Niklas tränar. Men den hästen får vänta ett tag.
– Pappa är försiktigt med honom. Han har bara gjort sex starter, så både hästen och jag ska få mer rutin innan jag kan köra honom.
Men seger i andra starten och obesegrad i Sverige är inte så dåliga meriter det heller.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: GÖRAN LINDSKOG/SIDMAKAR’N