Lutfi Kolgjini har en smått otrolig historia bakom sig. Vi vågar påstå att ingen – INGEN! – har gjort samma klassresa inom svensk travsport som Lutfi: från fåraherde i Ferizaj i gamla Jugoslavien till en av de allra främsta och största travtränarna i Sverige. Lutfi Kolgjini har kommit så långt att han till och med haft sitt eget sommarprogram i Sveriges Radio 2012, där han fick möjlighet att berätta sitt livs historia. En historia som han garanterat är ensam om.

Lutfi, eller Ludde som han kallas av alla, föddes i december 1959. När kommunismen tog över 1948 flydde han och hans föräldrar över bergen från Albanien till Kosovo för att skapa sig ett nytt liv. Pappan fick lämna allt i Albanien och blev uppfödare av kor, åsnor och får samtidigt som han odlade en bit mark. På detta sätt kom Ludde redan som barn i kontakt med djur. Han fick börja valla fåren, som han minns som en mycket trevlig syssla, och älskade närheten av djuren.
”Men jag var livrädd när åskan kom och tycker fortfarande det är lite otäckt”, säger han.

Flytten till Sverige

Men familjen skulle dra vidare. När Ludde var åtta år bestämde mamma och pappa att de skulle flytta till Sverige.
”Vi hade inte en susning om Sverige. Jag vet faktiskt inte varför vi flyttade hit. Men det var ett mycket klokt beslut!”
Första anhalten blev en flyktingsluss i Värnamo innan de flyttades till Oxelösund – ”fantastiskt att komma till en egen och helt ny lägenhet!” – där det behövdes arbetskraft. Ludde talar fortfarande med värme om familjen Eriksson, som på ett fint sätt tog hand om familjen Kolgjini. Den bestod ursprungligen av pappa Shefit, mamma Hanna och nio barn, men två av Luddes syskon dog när de var små. Det blev tre år i Oxelösund och Ludde lärde sig snabbt tala svenska i skolgången.
1970 kom familjen till Malmö. Första tiden blev i ett rivningsfärdigt hus i Sofielund innan de fick lägenhet på Kroksbäck – inga speciellt barn- och ungdomsvänliga områden. Ludde hjälpte till med ekonomin i familjen genom bland annat jordgubbsplockning. Disciplinen från föräldrarna var hård. Alla fick hjälpa till med ekonomin så gott det gick.

Stallet på Jägersro

Hästarna då? När Ludde var 16 år gammal kom han med en kompis för första gången till ett stall på Jägersro.
”Den kombinerade lukten av urin och svett och dom stora djuren fascinerade mig. Jag kunde inte se mig mätt på hästarna och jag drogs till stallet. För mig var det som att komma in i tomtens verkstad.”
På TV var favoritprogrammet High Chaparall, det enda program med hästar på den tiden. Ludde försörjde sig bland annat som diskare på färjorna mellan Limhamn och Dragör men all övrig tid var det Jägersro och stallet som gällde, initialt hos travtränaren Gert Möller. På nätterna läste han travsportens stambok på 1 400 sidor. Ludde var definitivt fast för travhästarna.
Föräldrarna var till stor del ovetande om det hela vid den här tiden.
”Pappa ville att jag skulle studera vidare till läkare”.
Det skulle ta lång tid innan föräldrarna accepterade sin sons yrkesval. Ludde och en kompis kunde snart köpa en halt häst som hette Invader Sund för 5.000 kronor. Han började köra, ”hastigheten och att sitta bakom ett kraftpaket var oerhört fascinerande. Vi gjorde tusen fel och fem rätt”. Han startade sin lärlingstid hos Matz Stolpe på Jägersro.

Redo att bli egen tränare

Efter sex år som lärling hos Bo W Takter med flera kände Ludde sig mogen att bli egen tränare. Men Jägersro tyckte att han var för ung och ville inte ge honom licens. I ett styrelseprotokoll 20 maj skrev man att vidhålla tidigare beslut att maximera antalet tränare med A-licens till 29 st. med förbehåll att därest någon välmeriterad travtränare söker till Jägersro, styrelsen förbehåller sig rätt att utöka antalet med denne/dessa travtränare […] att därmed avstyrka licens för Lutfi Kolgjini i avvaktan på att utrymme finnes för ytterligare travtränare vid Jägersro.
Skrivaren av dessa rader, som då jobbade på Kvällsposten och skrev travsport, lobbade ganska intensivt i tidningen för Ludde – som efter två år äntligen fick sin tränarlicens. Han berättar att han var mycket stolt när han i Kvällsposten såg rubriken Ludde får sin licens.
Det var dock ingen dans på rosor.
”Jag stod och stampade, på randen till konkurs, privatlivet vacklade”.
I ett lopp körde Ludde efter mål över en konkurrent som han upplevt hade behandlat honom illa, det blev stora rubriker och han blev avstängd i tre månader. Konkurrenten var Erik Adielsson.

Lutfi Kolgjini och Viking Kronos vid E3-segern i Örebro 1998 som blev karriärens näst sista start och sista seger.

Viking Kronos gör entré

Sedan kom en häst vid namn Viking Kronos in i Luddes liv genom vännen Thomas Moberg, son till en av den tidens största och mest framgångsrika hästägare i Sverige, Ulf ”Fläkten” Moberg. Han visste att då ettårige Viking Kronos skulle komma ut på auktion i Italien och var övertygad om att här fanns en blivande stjärna.
”Jag hade egentligen inte en spänn”, säger Ludde. Slutbudet stannade på 360.000 kronor, Ludde ordnade kredit en viss tid, gav uppfödaren möjlighet att behålla 25 procent och kunde sälja 30 procent. Ludde blev skuldfri, räddade sin framtid och blev sambo igen med Anna Svensson.
Viking Kronos blev en megastjärna som unghäst men efter sex starter och segrar i Italien, många med upp emot 100 meter före konkurrenterna, ville Ludde att Viking Kronos skulle till Sverige. Då sa den italienske uppfödaren med sin 25 procent nej, det stod i kontraktet att hästen skulle starta i Italien. Dock stod det också att det var Ludde som bestämde över starterna. För att göra en lång historia kort så lyckades Ludde köpa ut uppfödaren med hjälp av den stora, tyska hästägaren Michael Schröer och en miljon dollar. Viking Kronos kom att tävla i Schröers blåa hästägarefärger.
Viking Kronos vann 12 av 14 starter innan tävlingssagan tog slut när han som storfavorit var fyra i italienska Derbyt.
”Hästen stod inte att känna igen inför loppet och det var det sämsta beslut jag någonsin tagit att låta honom starta där”, fastslår Kolgjini.
Det var en lös benbit som ”skavde” och Ludde ville inte riskera en operation. ”Att söva en häst innebär alltid en viss risk. Det händer att hästen inte vaknar ur narkosen!”
Viking Kronos kom att springa in drygt sex miljoner kronor. Sedan fick han en hemvist som avelshingst hos nya delägaren Margareta Wallenius-Kleberg på Menhammar stuteri, där han blev han framstående beskällare och pappa till bland andra Maharajah – vinnare av både Svenskt Travderby och Prix d’Amériue som exempel. Enbart i Sverige blev han pappa till cirka 500 avkommor, drog som avelshingst in mångdubbelt flera miljoner – och blev en av Europas bästa avelshingstar genom tiderna.
Nu går 25-årige Viking Kronos som pensionär hemma hos Ludde på den fantastiska anläggning i Vomb – som han kunnat bygga upp mycket tack vare Viking Kronos. Vikingen är i dag stolt morfar och farfar till många topphästar, hans blod lever vidare.
”Han får gå hemma i min trädgård och äta gräs så länge han lever!”

Årets Komet 1991

Lutfi Kolgjini valdes till Årets Komet 1991 i svensk travsport. Han blev kuskchampion på Jägersro 1993-94, vinstrikaste tränare i Sverige med drygt 30 miljoner inkört 2015 och det året också vald till Årets Tränare Sverige. Han har vunnit alla de tre klassiska loppen i Sverige, Svensk Uppfödningslöpning för tvååringar sju gånger, Svenskt Travkriterium för treåringar en gång och Svenskt Travderby för fyraåringar två gånger. Sin 3.000:e tränarseger fick han 2018 när Erik Adielsson vann med Sashay My Way. Erik vann också Svenskt Travderby till Lutfi Kolgjini med Joke Face 2010.
”Tack Erik för att du förlåtit mig för det som hände en gång i tiden” (se ovan).

Lutfi och Revenue hyllades rejält efter Åbergssegern 2003.

Luddes pappa lyfte på sin keps

Luddes största stund som tränare och kusk var efter segern med den internationella stjärnan Revenue inför jublande jättepublik på Jägersro 2003. Då kom tårarna på ”den kaxige jäkeln” när mamma Hanna och pappa Shefit en av få gånger besökte Jägersro – och pappa i vinnarcirkeln lyfte på sin keps.
”Då förstod jag att han förlåtit mig och accepterat mitt yrkesval!” säger Ludde.
Lutfi Kolgjini har låtit sonen Adrian, 27, ta över träningen. Han har fått en kanonstart som ansvarig med två starthästar i både Svenskt Travderby och Svenskt Trav-Kriterium, de största och klassiska loppen för fyra- respektive treåringar. I hans stall finns också yngre brodern Dante Kolgjini, 21, som redan visat sig på styva linan som kusk. Återväxten är säkrad.
Under hösten efter sin auktion Kolgjini Sales, där det såldes en ettåring som heter Aristoteles Face för 4,7 miljoner (Europarekord!), deklarerade Lutfi Kolgjini att han tänker sluta som uppfödare i större skala. Han har annonserat ut ett 50-tal fölston och behåller bara några stycken för avel i Frankrike. Fortsättningsvis vill han hjälpa Adrian med uppträning av unghästar.

Den här artikeln skrevs för Skånsk Idrottshistorias Årsbok 2019 och kan vara en lämplig hyllning till en av de största i Jägersros historia.

Text: PETER KASTENSSON
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD, THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Ett imponerande urval av de största segrarna för Lutfi Kolgjini som tränare och kusk (annan kusk):

 • 1997 Gran Criterium Italien Viking Kronos
 • 1997 Gran Premio Allevatori Italien Viking Kronos
 • 1998 Gran Premio Tito Giovanardi Italien Viking Kronos
 • 1998 Nationernas Pris Italien Viking Kronos
 • 1998 Stochampionatet Axevalla Simb Capi
 • 1998 Svensk Uppfödningslöpning Jägersro Revenue
 • 1998 E3-final (korta), hingstar/valacker Örebro Viking Kronos
 • 1999 Svensk Uppfödningslöpning Jägersro Noir Qualite (Heiner Christiansen)
 • 2000 Svensk Uppfödningslöpning Jägersro Omega Topline
 • 2001 Svensk Uppfödningslöpning Jägersro Hövding Lavec
 • 2002 Gala Internazionale del Trotto Italien Revenue
 • 2003 Gala Internazionale del Trotto Italien Revenue
 • 2003 Elite-Rennen Tyskland Revenue
 • 2003 Forus Open Norge Tout Ou Rien (Johnny Takter)
 • 2003 Hugo Åbergs Memorial Jägersro Revenue
 • 2003 E3-final (långa), hingstar och valacker Gävle Face of Speed (Örjan Kihlström)
 • 2004 E3-final (långa), ston Eskilstuna Needles’n Pins
 • 2004 E3-final (korta), ston Örebro Needles’n Pins
 • 2004 Elite-Rennen Tyskland Revenue
 • 2004 Grand Prix de Wallonie Belgien Jess Luxor
 • 2004 Nat Ray Trot Medowlands USA Revenue
 • 2005 Europeiskt Treåringschampionat Jägersro Olimede
 • 2006 E3-final (långa), hingstar/valacker Färjestad Going Kronos
 • 2006 E3-final (korta), hingstar/valacker Gävle Glen Kronos
 • 2006 Italienskt Derby Glen Kronos (Roberto Andreghetti)
 • 2007 Svensk Uppfödningslöpning Jägersro Micro Mesh
 • 2008 E3-final (korta), ston Lily Kronos
 • 2009 Sprintermästaren Halmstad Lavec Kronos
 • 2009 Svensk Uppfödningslöpning Jägersro Raja Mirchi
 • 2010 Konung Gustaf V:s Pokal Åby Sebastian K. (Erik Adielsson)
 • 2010 Ulf Thoresens Minneslopp Norge Raja Mirchi
 • 2010 Hugo Åbergs Memorial Jägersro Lavec Kronos
 • 2010 Svenskt Travderby Jägersro Joke Face (Erik Adielsson)
 • 2010 Svenskt Travkriterium Solvalla Raja Mirchi
 • 2011 Prix d’Etain Royal Finland Red Hot Dynamite (Daniel Olsson)
 • 2011 Hugo Åbergs Memorial Jägersro Lavec Kronos (Erik Adielsson)
 • 2011 Sundsvall Open Trot Joke Face (Erik Adielsson)
 • 2011 Gran Premio Gaetano Turilli Italien Joke Face
 • 2012 Breeders’ Crown, 3-åriga hingstar/valacker Eskilstuna Barracuda River (Björn Goop)
 • 2013 Konung Gustaf V:s Pokal Åby El Mago Pellini
 • 2013 Svenskt Travderby Jägersro Mosaique Face
 • 2013 Grand Prix l’UET Solvalla Mosaique Face
 • 2013 Svensk Uppfödningslöpning Jägersro Onceforall Face
 • 2015 Prix d’Etain Royal Finland Quick Fix (Tuomas Korvenoja)
 • 2015 E3-final (korta), ston Gävle Princess Face (Adrian Kolgjini)
 • 2015 Norrbottens Stora Pris Boden El Mago Pellini (Adrian Kolgjini)
 • 2015 UET Trotting Masters Belgien Mosaique Face
 • 2016 Prix d’Etain Royal Finland El Mago Pellini (Adrian Kolgjini)
 • 2016 Drottning Silvias Pokal Åby Princess Face (Björn Goop)
 • 2016 Breeders’ Crown, 4-åriga hingstar/valacker Eskilstuna Target Kronos (Adrian Kolgjini)
 • 2017 Årjängs Stora Sprinterlopp Dante Boko (Adrian Kolgjini)
 • 2017 Müllers Memorial Jägersro Dante Boko (Adrian Kolgjini)
 • 2018 Harper Hanovers Lopp Solvalla Platon Face