En tioårig valack i sitt livs form knep karriärens fjärde seger i 103:e starten efter en kämpainsats i trekilometersloppet på Solvalla.
Skåneamatören Joachime Gustafssons Surprise Power var dock långtifrån någon överraskning i en i övrigt skrälltät omgång där ingen spelare mäktade med alla rätt och där Tobias O Eriksson tog en Åbydubbel till Helena Burman.
En superjackpot på V86 väntar nu nästa onsdag med potentiella 22 miljoner till en ensam vinnare.

Surprise Power vinner inte ofta men har lyft sig enormt mycket de senaste säsongerna och varit bra i tuffa gäng. Riktigt långa distanser älskar tioåringen och spelarna var med på noterna i trekilometersloppet på Solvalla där den pigge tioåringen spelades på 16 procent på V86 och gav oddset 4,98.
Körande Peter Zadel gav sig av 1300 meter från mål från kön och blev hängande i tredjespår resten av loppet. Surprise Power stred och borrade ner sig och tog karriärens största seger på 1.17,0/3140a.
60 000 kronor in till ägaren och tränaren och uppfödaren Joachime Gustafsson i Firma J.G. Horse Power.
– Han är nog i sitt livs form som tioåring. Det är väl fantastiskt? sa tränaren Joachime Gustafsson.
För Peter Zadel var det andra seger i årets andra lopp.

Dubbel till Helena Burman

Jägersrotränaren Helena Burman vann dubbelt på Åby tillsammans med Tobias O Eriksson, bilden. I stoloppet kom de stora favoriterna bort men Höwings Venus behöver inte be om ursäkt för segern. Tobias O Eriksson styrde upp utvändigt ledaren och var den som tryckte upp tempot på den sista bortre långsidan och stegade undan. En skräll till fyra procent.
– Jag vet att hon brukar gå bäst i dödens och den positionen är ju alltid ledig, sa Tobias som här vann på 1.14,8/2140a till glada 13,68.

I V86-7 använde Tobias O Eriksson en annan taktik. Det blev en smygare med Staro Litchi över sprinterdistans och den sista biten vek han ner på open stretch och stoet spurtade ner alla till slut. vann på 1.13,3/1640a och även här glatt odds, 12,60. Stefan Kristenssons Åkeri AB deläger båda hästarna m fl, Staro Litchi tillsammans med Burman, och kan inkassera 40.000 plus 70.000 kronor.
Tobias Gustafsson är liksom Peter Zadel obesegrad i två lopp i år.
Före V86 på Åby vann Peter Ingves med Miss Ladyburn från amatören Sven-Erik Andersson till 29,94 på 1.16,4/2140a. 30.000 kr till ägaren Kristoffer Andersson i Sibbhult.
Superjackpot nästa onsdag alltså och ingen med åtta rätt. Sju rätt gav 54 611 kronor och sex rätt 1 693 kronor.

Text: MIKAEL WIKNER/Kanal 75 och PETER KASTENSSON
Bilder: LARS JACOBSSON (Solvalla) och MALIN ALBINSSON (Åby)/Kanal 75