Jairo och Olle Rols från Jägersro är två riktiga klassklättrare för sina tränare Joakim Lövgren och Mats Rånlund och som imponerade storligen i två finalvinster vid Solvallas V75-lördag.

Jairo som hunnit bli sju år, visade än en gång för Joakim Lövgren att han utvecklats till en riktig guldhäst.  Nu genom att vinna finalen i Silverdivisionen på Solvalla. Men Jocke föredrar att ligga aningen lågt om framtiden. Det närmar sig så smått Olympiatravet, det första stora elitmötet i trav-Sverige

– Jag tycker Olympiatravet kommer lite väl tidigt för Jairo. Ge honom några veckor till och jag är övertygad om att han är en guldhäst. Det har jag ju sagt tidigare och det står jag vid, säger Lövgren som efter lite trafikproblem från start fick tredje utvändigt en bit ner i fältet.
– Han är ju inte så startsnabb ännu och blir lite av högerytter i slutsvängen då. Men det kommer. Han har också visat en ny sida senaste tiden i träning. Tidigare har han inte gillat att träna, nu är han  lika vass där som i loppen. Och när jag drar norsken reagerar han som en tiger.
Jairo som ägs och är uppfödd av Günter Herz i Tyskland vann till oddset 2,90 och tjänade 300.000 kronor vid segern på 1.12,7/2140a.

Olle Rols har också lämnat unghästtiden bakom sig och är något av ”late bloomer”. Efter Klass I på lördagen har Olle Rols nu ett vackert staket i resultatraden, fem raka! Hästen ägs av stall Saxtorps Hästklinik, tränas av Mats Rånlund som har gjort ett stort jobb med Olle Rols. Det tjatades mycket om att innerspåret bakom startbilen skulle bli en fälla.
– Jag ville bara blunda när jag såg startlistan, sa Mats Rånlund.
Men Peter Ingves löste det förstås. Provade aldrig i startrusningen, tredje invändigt och fritt redan efter 400 meter. Ingves klev ut i dödens.
– Det kunde ju blivit pannkaka men han är en stark som en björn och jag så glad över att få köra en så fin häst, sa Ingves som togs emot med glädjeskutt och segertjut av Mats Rånlunds sambo Anne Haglund.

Första under sadel till Radieux

Åttaårige Radieux gjorde sin första start under sadel i Sverige. Har tillbringat flera månader i Frankrike utan större framgångar och har startat både under sadel som för sulky.
Sofia Adolfsson vet vad hon sysslar med och är en av våra skickligaste montéryttare. Med Sofia på ryggen trivdes Radieux från Lutfi Kolgjini och. I Solvallas första lopp på lördagen vann Radieux sin första seger under sadel i Sverige och efter ett segerlöst 2017 kom nu en vinst. Sofia hade full koll i det lilla fältet, fram utvändigt ledaren och säkert ifrån på upploppet värt 40.000 kronor för Ludde som äger själv.
– Otroligt fin att rida och väldigt stark. Det gick fort men det var inga problem till slut, sa Sofia Aronsson som vann på 1.12,4/1640a till oddset 3,08, Sofias sjätte vinst i 21a starten i år.

Christoffer Eriksson fixade en triumf före V75 med Aiming To Win från Robert Bergh som slog av Stoletheshow från Halmstads Marcus Lindgren med Johnny Takter till oddset 2,87.

Text: PETER KASTENSSON
Bilder. LARS JAKOBSSON/Kanal 75