Norton Commander och Conrad Lugauer jagar VM–titeln i New York. Foto: Mikael Rosenquist/MiRo Media.

Mästerskapsjakten! Jägersros tränare och kuskar brukar oftast finnas med i de stora loppen, men den här helgen är lite speciell eftersom det också handlar om mästerskap – både VM och SM.

– Visst är VM speciellt. Jag har drömt om det, säger Conrad Lugauer som åkt till New York för att köra Norton Commander på Yonkers Raceway.
I startlistan står Lugauer och Norton Commander uppsatta som tysk representant eftersom ägaren kommer från Tyskland, men ”Conni” ser det på sitt sätt.
– Jag representerar Tyskland och Jägersro. Det är stort.
Norton Commander flögs över till USA för tio dagar sedan, har haft med sig skötaren Nick Elfving som sett till att Jägersros vackraste(?) häst mått bra.
– Han har ju stått i karantän och det har gått alldeles utmärkt. Nick har kört ett lättare jobb med honom och han var smidig och fin.
Conrad Lugauer själv flög över i onsdags och har tagit hand om de sista förberedelserna inför loppet som avgörs sent på lördagskvällen svensk tid.
Svensk representant i VM–loppet är titelförsvararen Cruzado Dela Noche som tränas i USA av Marcus Melander och ägs av svenske Anders Ström.

Racing Mange och Rajesh Face i SM

I SM är det Racing Mange (Joakim Lövgren) och Rajesh Face (Adrian Kolgjini) som försvarar Jägersros ära.
– Det ser väldigt öppet ut, säger Joakim Lövgren som är den senaste mästaren från Jägersro.
– Jag vann loppet med Alfas da Vinci för fyra år sedan. Vi hade spår åtta och jag kom ner långt bak andraspår, men det var fem(!) olika ledare i loppet och jag behövde bara köra rakt fram.
Nu startar Racing Mange från spår sju och Lövgren är väl inte helt främmande för att det kan bli ett liknande scenario i år igen.
Adrian Kolgjini, som under sitt första år som tränare funnits med i många stora lopp, ska försöka ta SM–guld från spår tolv med Rajesh Face.
– Vi har försökt toppa formen inför det här, säger Adrian. Han var riktigt fin i måndagsjobbet och han är inte borta. Det känns som han är på väg upp medan flera andra kanske är på väg ner.
Jägersros sportchef Mats Ahlkvist, med ett genuint sportintresse, gillar att Jägersros aktiva är med och hugger efter mästerskapsmedaljer.
– Det är ju en häftig helg med topplopp lite överallt, men visst kittlar en VM–titel lite extra. Sug på ordet världsmästare…
Dessutom jagar Tommy Holmgren SM–guldet för amatörer och Marc Elias dubbla guld – både i ungdoms–SM och lärlings–SM. De tre titlarna delas också ut på Åby i samband med V75–tävlingarna

Fakta/Startlistan VM–loppet
Yonkers International Trot
2011 meter autostart

 1. Slide So Easy, Åke Svanstedt
 2. Bahia Quesnot, Junior Guelpa
 3. Atlanta, Yannick Gingras
 4. Uza Josselyn, Erik Adielsson
 5. Zacon Gio, Roberto Vecchione
 6. Marion Marauder, Scott Zeron
 7. Cruzado Dela Noche, Brian Sears
 8. Lionel, Göran Antonsen
 9. Guardian Angel Ås, Tim Tetric
 10. Norton Commander, Conrad Lugauer

Förstapris: 4,5 miljoner kronor

Fakta/Startlistan SM–loppet Åby
2640 meter, autostart

 1. Monark Newmen, Fredrik Persson
 2. Sorbet, Örjan Kihlström
 3. Nadal Broline, Stefan Persson
 4. Disco Volante, Ulf Ohlsson
 5. Reckless, Stefan Söderkvist
 6. Usain Henna, Oskar J Andersson
 7. Racing Mange, Joakim Lövgren
 8. Mr Golden Quick, Magnus A Djuse
 9. Global Trustworthy, Rickard N Skoglund
 10. Digital Ink, Robert Bergh
 11. Milliondollarrhyme, Fredrik B Larsson
 12. Rajesh Face, Adrian Kolgjini

Förstapris: 500 000 kronor.