”Himmalaget” hade en fin men regnig lördagseftermiddag under ATG-V75 på Jägersro. 

Stefan Söderkvist körde och stöttade Dolan Spring

Med något av ett nödrop klarade sig Dolan Spring och Stefan Söderkvist segern i första STL (Svenska Travligan) Bronsdivisionen. Söderkvist fick både köra och stötta Dolan Spring från Helena Burman för att få honom felfri som etta över mållinjen.
– Han levererar alltid. En jättefin häst och Burman och hennes gäng gör ett stort jobb som håller honom i form med hög segerprocent. Lite solfjäder från start och vi kunde ledningen. Han var inte långt ifrån att galoppera 100 kvar. Så lite dramatik var det, berättade Söderkvist som vann före Juan med Joakim Lövgren som bröt ut lite ingången sista sväng men kom åter till andraplatsen före Wild Love med Kevin Oscarsson som tog dödens varvet kvar.
Helena Burman hade sitt bösta år hittills 2018 och har börjat starkt även i år. På fredagen vann The Bucket List F. sin andra seger i Frankrike och här kom första på ATG:s V75.
– Trevligt båda loppen. Dolan Spring gör det alltid bra och det är bara att hålla med Stefan, han har sagt allt, tyckte Burman.
Sjuårige Dolan Spring ägs av Macasata AB i Malmö, vann fyra av sex lopp 2018. Det här loppet sponsrades av Bege Plattform & Ställning AB.

Lövgren tog taktikseger med Sevilla

ATG V75-2 Vinterstayern över tre varv stannade också hos Himmalaget då Stall Travdröms Sevilla efter att Joakim Lövgren taktiskt kört till dödens två varv före mål och sedan ryckt ingången till upploppet. Höll undan för danske Amadillo C.N. med Thomas Uhrberg och Minnestads Ecuador med Micael Stjernström.
– Det känns jättebra. Det är tufft där ute. Han tog hem mig, kan man säga. Jag ville ha mina 20-25 meter och därför körde jag till dödens och sedan rycka undan. Ingen häst tycker det är roligt att springa där ute i dag men han är en Ready Cash-are och grejar alla distanser. Just nu orkar han med sin sport. Får ta lopp efter lopp och hitta lämpliga på V75, sa Joakim Lövgren.

Peter Untersteiner frekvent i vinnarcirkeln

Peter Untersteiner fick göra flera besök i vinnarcirkel, dels på banan och dels i restaurangen. Han belönas som dubbelchampion och när han vann med Ofelia O.E. i ett stolopp, ATG-V75-4 var det hans andra dagsseger. Från fjärde ytter kunde han styra på i sista sväng och då gick det undan och Frances Yoda med Christoffer Eriksson som tycktes vara på väg mot en skrällseger fick ge sig och även lämna andraplatsen till Unar Bi och Rick Ebbinge.
– Jag befarade att jag var sårbar från innerspåret eftersom hon inte är startsnabb. Nu hade jag flyt och kom ut andraspår tidigt. Hon utvecklas hela tiden, är lite stor och slapp i kroppen. Nu är hon inne i en fin period i sitt liv och har hittat en växel till, sa Peter Untersteiner som fick priser av loppets sponsor Klimatkontroll.

Stark prestation av danske Cody i dödens

En mindre överraskning kan man väl tala om i ATG:s V75-5 som var STL Klass II. Det var danske Cody som trots dödens för René Jonassen slog klorna i favoriten Callipygian som tagit spets efter 500 för Johan Untersteiner. Ferrari Silas fick ett bra lopp i ryggen på favoriten, luckan kom men Peter Ingves blev aldrig något allvarligt hot.
– En fin prestation. Jag hade inga andra möjligheter än att låta Johan styra det hela. I sista sväng tyckte jag att jag hade greppet och det är en mycket fin häst det här, fastslog René Jonassen.

Västerbo Exact och Uhrberg tog emot Olle Rols och Ingves

Det gick inte för Olle Rols att vinna som tung favorit i STL Silverdivisionen, ATG-V75-6. Han fick ge sig mot Halmstadsamatören Roger Perssons Västerbo Exact som Thomas Uhrberg tagit spets med. Peter Ingves körde fram till dödens 1400 före mål men under dom tuffa väderomständigheterna blev det för mycket för Olle Rols. Han stred tappert för att få greppet men stumnade på upploppet och medan Västerbo Exact tuggade mot segerplatsen fick Olle Rols ge sig även för Velvet Go med Carl Johan Jepson och Master Crowe med Christoffer Eriksson.
– Det fanns ingen annan taktik jag ville ta i dag än att köra på innerspår i spets. Det stod lite och vägde 60-70 kvar, jag tyckte faktiskt att Peters häst såg stark ut. Men när jag ryckte tussarna hade min häst en växel till. Det här är en riktigt bra häst, sa Thomas Uhrberg som blev fjärde Jägersro kusk/tränare att vinna vid årets första ATG-V75-trav.

Staro Leonardos seger räknas i Jockes statistik

Joakim Lövgren fick en andra seger på streckspelet som avslutning. Den första med Sevilla räknas inte in i STL-statistiken för V75-vinster. Men det gör vinsten med Staro Leonardo som i STL Klass 1 speedade ner Harran Boko och Conrad Lugauer, sedan Jocke hittat ut från ryggen i början av upploppet. Många galopper när många ville köra från start. Conni Lugauer tog spets från Staro Leonardo efter 600.
– Det här var succé. Jag tittade på startlistan hur jag skulle kunna vinna och ett sånt här lopp var en förutsättning. Min häst hade en bra dag och det kunde vi utnyttja. Han har inte riktigt tålt det här med tävling och träning och vi fortsätter att matcha honom på V75. Vinna två V75-lopp är inte lätt och Juan som tvåa föll med flaggan i topp, sa Joakim Lövgren som själv äger Staro Leonardo i Stall Leonardo KB.
Därmed var ATG:s V75-spel avslutat och utdelningen blev denn här: Sju rätt 9.496 kronor. Sex rätt 151 kronor och fem rätt 23 kronor.
V5 gav dessutom 5.704 kronor.

Text: PETER KASTENSSON
Foto: Mikael Rosenquist