Johan Helander, platschef på anrika stuteriet Menhammar, ringde Jägersrotränaren Helena Burman och berättade att de hade ”två platser över” vid bordet på Hästgalan i Stockholm. Burman tyckte att det var lite underligt, men gillade idén och tillsammans med sambon Göran Falk åkte de till Stockholm. När duon sedan hänvisades till en speciell kassa på incheckningen på hotellet blev hon också lite brydd – men ryckte på axlarna och gick vidare.
Inte förrän Per Skoglund och Kristin Kaspersen, som ledde galan, hunnit halvvägs genom motiveringen av Helen Anns Pris fattade Burman något.
– Då sa jag till Göran: ”fasen jag får nog pris”. Jag hade inte en aning och blev ju lurad till galan.
Just Helen Anns Pris, som Ina Scots kusk Helen Ann Johansson delar ut, är lite speciellt för Helena Burman.
– Mitt första riktiga minne av ett travlopp är just när Helen vann Prix d’Amérique med Ina Scot. Innan dess hade jag väl inte varit så intresserad, men det var så speciellt och spännande.
Därför var det också känslosamt när Helena Burman fick kliva upp på scenen tillsammans med Helen Ann Johansson.
– Helen Ann har varit en förebild och givetvis var det hedrande att få hennes pris.
Anledningen till priset var främst framgångarna med A Sweet Dance och The Bucket List F. som båda hade fina säsonger 2018.
The Bucket List F. har vi sedan sett i Frankrike med viss regelbundenhet medan A Sweet Dance vintertränas.
– Hon övervintrar väl, men startar tidigast 30 mars, berättar Helena Burman som har flera nomineringar till Jägersros gala den 23 februari.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/TR BILD, LARS JAKOBSSON/TR BILD