Klang och jubel för uppfödarfamiljen Peterson-Brodda när Racing Brodda från unge Mattias Djuse på Solvalla tillsammans med Rickard Skoglund spurtade hem Derbystoet! Dubbla miljoner i förstapris och 30 procent i uppfödarpengar.

Racing Broddas uppfödare Lennart Peterson-Brodda flankeras av Rickard N Skoglund och tränaren Mattias Djuse.

Det var mycket känslor i vinnarcirkeln. Racing Brodda har varit nära den riktigt stora segern flera gånger. Trea i Svensk Uppfödningslöpning som tvååring, knappt slagen i StoChampionatet. Men här kom pricken över i!
– Det här är stort, största loppet någonsin. Hon har verkligen gjort sig förtjänt av det här. Hon har tävlat mot dom bästa sedan hon var tvååring, sa Mattias Djuse. Hon behövde vintern på sig inför den här säsongen och sista halvåret har hon verkligen växt till sig.

Rickard Skoglund var tagen efter sin största seger.
– Det känns nästan tomt! sa han och tårarna var inte långt borta. Vi har kämpat ihop med den här hästen och allting känns annorlunda nu på något sätt. Att vi äntligen skulle få den här riktigt stora segern som är så välförtjänt för hästen. När man får chansen att köra är det verkligen kul att kunna ge tillbaka.
Det är Easy KB, ett konsortium på 11 personer som äger Racing Brodda efter Prodigious undan Ronda Brick, som alltså är uppfödd på Brodda Stuteri och Lennart Peterson-Brodda fanns förstås i vinnarcirkeln.
– Jag ropade in hästen på auktion och har sedan sålt delar efter hand. Jag har faktiskt ingen del kvar i hästen nu, sa Mattias Djuse – han verkade inte speciellt ledsen för den saken… – och berömde också hästens skötare Marcus Lilius.
Conrads Rödluva var favorit för Örjan Kihlström och en andraplats i Derbystoet är förstås inget att gråta över men dödens 1350 före mål klarade hon inte riktigt men höll Miss Sober och Robert Bergh bakom sig på tredjeplatsen.
I samband med segerdefileringen blev det dramatiskt. Man släppte nämligen ut hästarna till nästa lopp samtidigt och då började Valter L.P.C.slå vildsint, troligen skrämd av det tvåspann som fraktade vinnarna från Derbystoet till stallbacken. Körande Adrian Kolgjini fick slängt sig av men höll fast hästen med stora problem. Detta observerades av Rickard Skoglund som rusade till Adrians hjälp och man lyckades lugna ner hästen och spänna ifrån vagnen. Föredömligt handlat av både Adrian och Rickard och Valter L.P.C. blev struken ur loppet.

Johan gav inte upp med startgalopperande storfavorit

Favoritspelarna fick kanske en mindre chock i första V75 när storfavoriten Heart Of Steel slog på en rejäl galopp för Johan Untersteiner. Men en Untersteinare ger inte upp. Han fick hästen att ställa sig i trav, kom ikapp det lilla fältet och styrde framåt på sista bortre långsidan. Nere utvändigt ledande Mellby Drake och Björn Goop och kämpade ner dessa. Thomas Uhrberg höll sargen till tredjeplatsen med Steen Juuls Thunder Peak.
– Nästan att man gav upp. Det brukar vara kört. Min far sa, håll honom lugn inledningsvis och släpp av honom bakom bilen. Men han tog i för mycket. 600 kvar när jag gick trodde jag att få bra rygg på Örjan (Kihlström med Don’t Mind Me) men han satt var och jag tänkte ojojoj, nu blev det fel i alla fall. Men min häst bet ifrån sig mer och mer och det var väldigt starkt av honom att klara av det, sa Johan Untersteiner efter ännu en triumf Derbyhelgen till Peter Untersteiner.

Lugnt för Örjan och Callmesally från andra ytter

Örjan Kihlström hittade andra utvändigt med Callmesally från Åbys Mikko Aho. 700 gav gick han ut i tredjespår. När upploppet kom stack Carl Johan Jepson med ledande Loser On Loser men attacken från Örjan undkom han inte. En stark andraplats blev det bakom Örjans sjuoddsare på ATG-spelet. Jorma Kontio trea från rygg Loser On Loser med True Devotion
– Hon var jättefin. Hade lite tur att komma ner en i en bra position efter start men sedan fick hon göra jobbet. Körde inte för fullt när jag gick ut utan satte mig där och körde inte förrän in på upploppet och det blev säkert, sa Örjan Kihlström som här körde Callmesally för första gången.

V75 hoppade upp efter Goops 13-oddsare Papidoux

V75-värdet hoppade upp i över en tusenlapp sedan Björn Goop efter Derbystoet i V75-4 vunnit med en 13-oddsare för Nicklas  Westerholm. Han körde åttaårige Papidoux som var något bortglömd av spelarna från bakspår. Fick rygg på Quite A Quality i tredjespår på sista långsidan och fick ut i fjärdepsår när man skulle vända hemåt på upploppet. När ledande Vincent Horse galopperade för Robert Bergh anmälde många sitt intresse och bäst avslutning hade Papidoux före Scotch Brodde som Kim Eriksson hittade fram mellan hästar med och Gambit Brodde som Marc Elias fått dödens med.

Mats Holmstedt och Porthos Race ”stal” K.G.Bertmarks Minne

Amatörerna största lopp i Sverige är K.G.Bertmarks Minne med 150.000 kronor. Här körs det ofta friskt och årets upplaga var inget undantag även om farten drogs ner ett tag. Mats Holmstedt bakom Åle Lindblom-tränade Porthos Race från Örebro vann överlägset efter en härlig kupp av Holmstedt. 1300 kvar satsade han framåt från tredje utvändigt. Satte rejäl fart på Porthos Face och lyckades ta sig förbi ledande l’Amour Bonanza till spets dryga varvet kvar. Sedan eldade han på och Porthos Race försvann till en överlägsen seger före en jagande flock där Alegra B. och Hanna Lähdekorpi tog andraplatsen före Pelle Barosso och Oscar Ginman.
– Det var sjunde gången i final för mig, så nu var det dags. Det gick ju sakta en bit så jag kunde nästan stigit av och gått. Jag ville bara hitta ner efter start men när jag körde till visste jag att jag skulle överta. Hästen har varit drabbad av gaffelbandskada men nu var han färdig igen. Han är som en bil att köra, sa Mats Holmstedt som passerade mål med ett rejält segervrål.

Vincent As starkast i långa loppet för Jepson

Efter Svenskt Travderby som V75-6 avslutades helgen med tre varv i Bo W Takters Tribute och V75-7. Det hann hända en hel del under de tre varven innan Carl Johan Jepson som fick dödens med Vincent As 1500 före mål mellan hästar höll farten bäst på upploppet. Det såg ut som om Reckless soch Björn Goop från tredubbla tillägg skulle koppla segergreppet efter mot invändige Sevilla med Joakim Lövgren som tagit spets efter 1500. Men det var Vincent As från Magnus Dahlén som var starkast.
– Han var mycket bättre i dag, det kändes redan i provstarten Han fick springa lite på innerspår och sedan dödens. Han trivs inte i ryggar men är väldigt stark och jag fick köra lite mot Jockes häst som såg fin ut. Han var bara bäst idag, sa Carl Johan Jepson.

V75-utdelning: Sju rätt 751.137 kronor, Sex rätt 4.681 och fem rätt 265 kronor.
V5 gav 240.008 kronor.

Text: PETER KASTENSSON
Foto: Mikael Rosenquist / MiRo Media