Förra året stod de som segrare och jublade tillsammans.

I år är de konkurrenter; Wim Paal och Jerry Riordan.

2019 slutade Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial med en imponerande seger för Ringostarr Treb som därmed bröt Propulsions treåriga dominans.

Det var Riordan som tränade och internationelle storkusken Wim Paal (fyllde 60 år för några dagar sedan) som skötte tömmarna.

Nu möts de alltså igen.

# Wim Paal är både tränare och kusk till Cokstile som varit något av våren och försommarens snackhäst.

# Jerry Riordan tränar Zarenne Fas som tagit klivet in i eliten efter två starka insatser i Norge.

Cokstile stod under våren hos Jägersros Christoffer Eriksson, men tränades av italienaren Rocco Spagnulo. Efter andraplatsen i Kymi GP flyttades hästen till Wim Paal i Halmstad och det uppstod en del snack, men enligt Paal var det inte något konstigt med den flytten. Cokstile och Paal har till och från träffat på varandra under karriären och när Cokstiles skötare jobbar för Paal blev flytten naturlig eftersom ägarna även har Stepping Spaceboy hos Paal.

– Han har varit hos mig några veckor och har gått två jobb inne på banan. Andra gången var han mycket bättre och nu tror jag att formen är så nära topp som det går att vara.

Wim är nöjd med lottningen (startar från spår ett) även om det kanske inte blir ledningen direkt från start.

– Det är tacksamt att kunna köra på innerspår i de här loppen och jag hoppas att han får en rejäl slant med sig.

Zarenne Fas har varit en stjärna hela sin karriär. Började hos några italienska tränare och vann bl a storloppet Orsi Mangelli innan han för rätt precis ett år sedan kom till Jerry Riordan i Halmstad. Zarenne Fas blev snabbt en snackhäst, svarade för rader av topplopp – men levererade inte alls vid några starter på Vincennes.

– Så är det med en del hästar, säger Jerry Riordan. De trivs helt enkelt inte där.

Nu är det ”vanliga” banor och Zarenne Fas levererar varje gång, verkar också trivs utmärkt med norske kusken Tom Erik Solberg som får chansen för tredje gången i rad.

–  Det här är den typen av lopp som han gillar. När det går fort hela vägen, funderar också Riordan.

Naturligtvis är åttondespåret inte optimalt, men Solberg är en fräck kusk som kan hitta på det lite oväntade ibland.

Så för att sy ihop allt handlar det om två regerande Åbergsmästare som plockat med lite Norge (Cokstile och Solberg är norskfödd) och lite Italien.

Kan det ge en stor svensk seger?

Precis som förra året är förstapriset 1 609 000 kronor, alltså 1000 kronor per meter. Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 28 juli, första start 17.45 och storloppet avgörs 21.15.