14 segrar på 98 starter under 2019. En meritlista som resulterade i utmärkelsen ”Årets komet – Göran Falks Stipendie” på Jägersro. Inledningen på denna säsong har inte varit lika lyckosam, men får vi tro Dante Kolgjini kommer det att bli ytterligare ett framgångsrikt år.
– Jag har inte kört så mycket lopp så här långt under året, vilket är den största anledningen till att det ännu inte har lossnat. Samtidigt har jag haft lite oflyt i loppen och inte alltid kört de bästa hästarna.
Men målet för säsongen 2020 är uträknat och klart!
– Min förhoppning är glasklar; jag ska vinna fler lopp än förra året och samtidigt ta ytterligare kliv i större sammanhang, säger Dante Kolgjini.

Under lördagens V65-tävlingar i Kalmar sitter Dante upp bakom tre hästar och inleder bakom Susanne Svenssons Igor Ribb (V65-1) i den inledande avdelningen.
– Han har inte fungerat som vi hoppats på slutet varför vi byter balans till denna starten. Detta innebär mer exakt vikter på framhovarna och då helt enkelt för att få aktionen att flyta på ett bättre sätt. Jag körde ett lättare jobb med honom i torsdags och det kändes verkligen som om vi har hittat rätt. I övrigt halvstängt huvudlag istället för googles medan vi fortsätter med en vanlig vagn. Han får ses som en outsider.

Därefter selar man ut debuterande Baby Boy (V65-2) från det egna stallet.
– Han gick med gott om krafter kvar i mål i sitt kvallopp och känslan är att han ska kunna ta sig en bra bit. Han sög tag i grejorna på ett bra sätt i volten senast och jag skulle bli förvånad om han inte kan öppna bra även bakom startbilen. Motståndet ser lämpligt ut och jag måste tro på bra chans direkt i debuten. Skor runt om, can’t see back-huvudlag och en vanlig vagn är vad som gäller, fortsätter Dante.

Avslutningsvis gäller Bally T.N. i den fjärde avdelningen.
– Han var nedsatt av en kraftig infektion senast och den starten kan man bara glömma. Fick vila ett tag och har sedan tränats på igen. Känns riktigt på gång för dagen och jag vet att Adrian var otroligt nöjd med honom i torsdagens jobb. Sett till sin kapacitet befinner han sig ännu i en väldigt låg klass och av den anledningen måste jag såklart köra ut till loppet med väldigt bra känsla. Inga ändringar är aktuella utan vi fortsätter med skor runt om, ett öppet huvudlag och vanlig vagn.

Chansen att spräcka årets försmädliga segernolla verkar med andra ord vara god?
– Ja, det måste man säga – nu är det dags att vinna lopp igen, avslutar Dante Kolgjini.

TEXT: Anders Nilsson