En av landets största snackhästar, Campo Bahia, hade ett minst sagt blandat fjolår. Han inledde med fyra raka varpå han brände som favorit i derbyt. Struken inför ett uttagningslopp i Grand Prix de l’UET och sedan uppvisning i Johan Jacobssons Minne. Addera att han sedan galopperade bort en trolig seger i Critérium Continental varpå tävlingsåret avslutades med en blygsam sjätteplats.
– Säsongen blev inte som vi hade tänkt, men vi tar nya tag och vi ser väldigt mycket fram emot årets tävlingssäsong, säger Conrad Lugauer.

Året har inletts med en del avelsarbete, men sedan en tid ligger fullt fokus på förberedelse inför tävling.
– Han har gjort ett otroligt bra jobb i aveln, men nu är det avslutat och Campo Bahia förbereds sedan en tid för sin comeback. Det handlar bland annat om jobb i backen för att bygga styrka och hästen känns otroligt fin för dagen.
Världen ser som alla vet inte ut som vanligt, men skulle Corona-krisen lägga sig är årets tävlingsupplägg i det närmaste spikat!
– Tanken är Jämtlands Stora Pris i juni varpå vi tar sikte mot Jubileumspokalen på Solvalla för att sedan åka över Atlanten för start i Breeders´ Crown. Därefter går han till franska vintermeetinget, vilket förhoppningsvis kan avslutas med Prix d’Amérique.

Hans kvalité är hög

Campo Bahia ägs av Thomas Berchtold och J Weber-Berchtold, men i augusti förra året tecknades ett avtal gällande att John Bootsman (Boko Stables) äger avelsrätten där alltså inledningen varit positiv.
– Han har blivit tappad på sperma i sex veckor och frysningen gick jättebra. Det var sedan det små marginaler, men jag hann själv leverera till såväl Italien, Tyskland som Finland innan Corona slog till. Det har visat sig att hans kvalité är hög och hittills är nio av tio ston dräktiga, säger John Bootsman.
Campo Bahias säsong på tävlingsbanan är mer eller mindre utstakad och det samma gäller hans jobb i aveln som tar vid igen om ett knappt år.
– Det har varit stor efterfråga på honom och han var tidigt fullbokad. Under 2021 är tanken att tömma honom på 300 dosor och det innebär tolv istället för sex veckor. Tävlingsupplägget är helt upp till Conrad, men jag skulle tro att det blir som i år. Det vill säga att han avslutar säsongen i Frankrike för att sedan växla över och ägna sig åt ytterligare jobb i aveln.

Följ Campo Bahia på Instagram

Avslutningsvis konstaterar vi att sociala medier är än mer tacksamt i dessa tråkiga Corona-tider. Vi vill därför göra Er uppmärksamma på att Campo Bahia sedan en vecka tillbaka har ett eget Instagram-konto där man har chans att följa honom på nära håll. Logga in på ditt Instagram, sök på campobahia och tryck ”följ” så har du järnkoll på en av landets hetaste hästar.

Text: Anders Nilsson