Vad månde det bliva av fyraårige Campo Bahia? Han närmast lekte hem Konung Gustaf V:s Pokal för Conrad Lugauer på Åby under lördagen med nya svenska rekordet 1.10,7/2140a.

Efter en lugn start körde Conni framåt i samma ögonblick som han såg att den på papperet värste motståndaren Attraversiamo med Erik Adielsson riskerade att bli instängd. I ett huj var Campo Bahia före Attraversiamo och satt i spets 1300 före mål och när Adielsson var ute fick han vandra bakom och utvändigt om Lugauer. Lugauer lät Campo Bahia springa undan utan att vara pressad med 11,2 första tusen och sedan gjorde de en avslutning med sista 700 på 1.07. Attraversiamo var bra men Campo Bahia ett monster när han 1.10,7/2140a förpassade Mosaique Faces svenska rekord till historieboken.

– En så’n jäkla häst, fick skötaren Nick Elving ur sig innan han sprang för att ta emot Campo Bahia som han skött sedan hästen var två år.
Conrad Lugauer, som själv fött upp Campo Bahia, hade inte så mycket att säga direkt efteråt.
– Vi ska vara stolta allihopa som får jobba ihop med en häst som Campo Bahia. Jag saknar ord och det låter kanske konstigt när jag säger, att egentligen hade vi ju mer att förlora än vinna, sa Conni från vagnen direkt efter loppet. Det lopp som han ju, utan att tveka, sedan länge sagt att han skulle vinna med Campo Bahia.
I vinnarcirkeln hade han hunnit hämta andan.
– Jag har valt att uttala hur mycket jag tror på den här hästen, hur mycket jag gillar den. Har sagt att det inte fanns någon häst bland motståndarna som kunde gå så fort sista 700 som den här. Men glöm inte att Attraversiamo som fick gå utvändigt gjorde ett lika bra lopp.

1.150.000 kronor i segerpremie. Att Lugauer och ägarkretsen Thomas Berchtold och J Werner-Berchtold siktar högt råder det dock inget tvivel.
– Framtiden? Det här är en svensk häst för Prix d’Ameriquehäst!
Det största loppet som väntar i Sverige i år är dock Svenskt Travderby på Jägersro första söndagen i september. I dag heter den store favoriten Campo Bahia!

Ny stjärna på gång i Kolgjinistallet

Jägersro kan ha fått ytterligare en topphäst att följa på vägen mot stjärnorna. Det har varit ett litet vakuum i Kolgjinistallet sedan elithästar som El Mago Pellini och Mosaique Face avslutat sina karriärer hos Lutfi Kolgjini och Dante Boko trots segern senast har väl passerat sin topp hos Adrian.
Före V75 körde Adrian Kolgjini hem en fin pott i överlägsen seger med Speedy Face i femårsloppet Lyon Grand Prix 2019. Förstapriset var 300.000 kronor till mamma Anna Svensson och familjen Kolgjini i Stall Behåll.
Speedy Face var något av en moralisk vinnare redan i förra loppet där trafikproblemen blev för svåra innan han avslutade starkt till en tredjeplats. Över 2640 nu tog han ledningen efter 600 med första 500 1.12,8 och i spets hade Adrian Kolgjini full kontroll. Hade avgjort redan i slutsvängen och vann på 1.12,9/2640a till ATG-oddset 4,10.
– Han slog flera väldigt bra hästar och även om man inte ska dra för stora växlar på vinsten, så tror jag att han kan ta ett viktigt steg uppåt. Han känns verkligen bra nu, sa Adrian Kolgjini.
– Det var Dante som för morsans plånbok köpte Speedy Face på auktionen, hon brukar märka ut vilka hon tycker vi ska behålla, och det här verkar ha blivit rätt!
– Fin födelsepresent, hon fyller 50 i helgen!

Text: PETER KASTENSSON
Foto: MALIN ALBINSSON/T R Bild