Campo Bahia, vad är det för väsen egentligen?

Vilken uppvisning han bjöd på i Michelsens Bil, Derby Trial! Först en galopp som kostade uppemot 40 meter när han tagit spets. Därefter sista 2 200 meterna efter 1.12,2 med 1.09,9 sista 500, och då hade Campo Bahia lämnat sina motståndare!

– Nu känns det jättebra. Jag får verkligen vara stolt över honom. Jag tror jag har en undantagshäst, sa en brett leende tränare. Han är fortfarande lite valpig och han leker. Det gör han hemma också. Han ser saker som inte finns. Han blev ensam och han snubblande till, vad som hände vet jag egentligen inte men han har bara gjort sex starter. Jag hade inte lovat för mycket innan loppet. 800 kvar gick det omöjligt fort och jag kunde inte ta i honom. Hoppas han håller sig frisk så får vi mycket roligt med honom. Nu blir det Kungapokalen och sedan har vi inte planerat vidare. Går det som det som det ska blir det Derbykval.
Ursäkta motståndare i Derby Trial – men ni blev avklädda. Även om Flight Dynamics gjorde det bra som tvåa tillsammans med Per Lennartsson medan Smokin Joe-Adrian Kolgjini och Townsends Broline-Peter Untersiener fick dela tredjeplatsen. Det är Thomas Berchtold & Weber-Berchtold som äger Campo Bahia.

Praktskräll av Strandqvists Dallas

STL/V75 inleddes med en praktskräll (57,61) av fyraårige Dallas från Tommy Strandqvist som numera av någon anledning tillhör Halmstadräjongen som tränare. Markus Niklasson körde ett drömlopp som räckte för att slå av ledande It’s Time med Stefan Persson men Dallas fick också göra jobbet först i tredjespår sista 700. Tredjeplatsen till Pastorn och Jorma Kontio från rygg ledaren.
– Jag gillar inte när det är så hårt, men båda hästarna stred bra. Stefan gratulerade mig och det kändes bra över mållinjen. Min andra V75-seger i år så det är fantastiskt roligt. Dallas är en jättebra gick 12,5 sista varvet senast och jag hoppas han kan vara med och slåss i årgångsloppen i år. Även om han var lite spelad så trodde både jag och Tommy på honom.
– Man måste ju visa sig såna här dagar även om det var länge sedan jag vann Olympiatravet med Rival Damkaer (1998 med Erik Adielsson). Dallas visade talang redan i fjor och han besitter väldig kapacitet och löpskallen kommer säkert från pappan (Maharajah), sa en glad Tommy Strandqvist – som ju i hela sitt liv varit Jägersrotränare.

Hemmaseger av Lars I:s överlägsna Procalate

Strandqvist räknas alltså inte som hemmatränare längre, men det är i hög grad Lars I Nilsson som kunde glädja sig åt en överlägsen seger för Procalate körd av Christoffer Eriksson i V75-4 som var ett stolopp. Christoffer kunde glida till ledningen drygt 1500 före mål och sedan var det till synes inga problem. Procalate och Christoffer stack undan i upploppet och blev ensamma på målfoto före Zefira Kronos som Adrian Kolgjini släppte spets med. Jorma Jontio gled fram längs sargen till tredjeplatsen med White Witch Doc.
– Adrian fick offra rätt mycket att svara ut Johan (Untersteiner med Pippi Roc) från början och jag såg chansen att få överta. Jag hade ju maximal tur att många galopperade så vi vann väldigt enkelt. Här har Lars I en rätt bra häst, sa Christoffer Eriksson.
– Jag är en allkonsnär. Jag kan dansa också, sa glade Lars I Nilsson som har fött upp, tränar och deläger Procalate med Väsjö Fastighets AB.
– Hon är fin som f-n, så härligt flegmatisk och gör precis vad man ber om. Hon har haft sina problem, bl a borrelia men hon är på gång igen. Läget var inte det roligaste i dag men det löste ju Christoffer fint.

Offensivt av Juuls danske favorit över tre varv

Steen Juul spelades till favorit i V75-5 över tre varv med Victory Island och körde också offensivt till spets efter 600. Ansattes utvändigt på raksträckorna hårt av Mellby Club och Jorma Kontio som dock hade aktionsproblem i kurvorna. Steen Juul ryckte när upploppet närmade sig och trots lovvärda försök bakifrån av Panamera med Jörgen Sjunnesson från andra ytter och Mellby Club kämpade Victory Island till sig vinsten.
– En fantastisk häst som gör allt man ber om. Det kom ju hästar hela tiden som ville förbättra sina positioner. Men han kämpar fint. Han är fortfarande kvar i klassen (Klass I) så kanske han går ut på Åby också, sedan är ju finalen bara över 2140, det är hans bästa distans, sa Steen Juul.

Harran Boko ännu en glänsare från Lugauer

Conrad Lugauer visade upp ännu en glänsare i V75-6 när han tog andra överlägsna segern med femårige Maharajah-sonen Harran Boko. Fick först en omstart på halsen men satsade friskt från innerspåret även i andra starten och gled i iväg till spets. Höll ett konstant 12-tempo och gick i mål på 1.12,7/2140! Långt före Minnestads El Paso med Rebecca Dahlén och Global Undecided med Jorma Kontio.
– Efteråt kan man ju säga att det var enkelt. Det var faktiskt otroligt bra. När jag kom till ledningen fick han löpa på. Senast när han galopperade var det jag som var oerhört korkad som rev av alla skorna. I dag var det skorna på. Risken finns ju med en omstart när man har en så exceptionellt startsnabb häst. Men sen lyckades det, sa Conrad Lugauer.
Det är JimMIt AB och Simon Mitman, också skötare, som äger Bronsdivision-vinnaren Harran Boko.

Rickard Svanstedt och Baron Gift seglade iväg på 12-tid

Fin prestation från Axevalla i sista V75. Rickard Svanstedt försvarade innerspåret till spets med Baron Gift. Han körde också 12-tempo hela vägen och då är det i princip hopplöst att ta något bakifrån. Baron Gift bara seglade undan på upploppet och vann på 1.12,1/2140 före Great King Wine med Stefan Söderkvist, bra från fjärde utvändigt men rejält distanserad före Stonewashd Diamant med Peter Untersteiner.
– Kändes som jag hittat en extraväxel i honom. Ha hade en liten annan teknik när han la iväg från bilen. Han låg på hårt men det fanns lite extra kvar när jag körde till. Vi får se om han kan växa in i Guld nu, sa Rickard Svanstedt.
Det här betydde följande /STL/V75-utdelning: 212.443 kronor, sex rätt 480 kronor och 5 rätt 39 kronor.
Oddsen som anges är för spel på ATG.

Text: PETER KASTENSSON
Foto: Mikael Rosenquist / MiRo Media