Fyra tvååringslopp har avgjorts på Jägersro. Lutfi Kolgjini har två tränarsegrar. Bo Örberg har två tränarsegrar.
– Lite kul är det allt, säger 63-årige Örberg – en tvättäkta amatör med basen en mil utanför Hörby mitt i Skåne.

Det är givetvis talangen Scorpion’s Madness som är hemligheten bakom framgångarna. tvååringen har lekt – jo, precis lekt – hem två segrar. Senaste vinsten vann han med svansen i vädret och gott om krafter kvar på 17,2.
– Jag säger som efter den första segern, jag hade nog två sekunder sparade.
Bo Örberg är en stadig gäst på Jägersro, han syns både i proffs- och amatörlopp. Han är egentligen lite jordbrukare och lite hovslagare och mycket amatörtränare.
– Jag har faktiskt en anställd för att hinna med allt.

Hästarna är hans stora passion och han har en bana hemma på gården i Satsarp utanför Hörby för att kunna förbereda dem på bästa sätt.
– Egentligen var det inte alls meningen att Scorpion’s Madness skulle tränas för start som tvååring. Han har fått mycket grundträning, men visade sedan sådana farter att vi tänkte att han kunde få göra några starter.
Han inledde med att vinna enkelt och Örberg sa att det fanns två sekunder sparade. Vid den andra segern sprang han två sekunder fortare, men även då fanns det alltså två sekunder sparade.
– Han hade utvecklats efter den första starten.

Och ni ska veta att Scorpion’s Madness, som kommer ur en fin syskonskara och Bo äger själv mamman Scorpion’s Winner, inte är hårt tagen. En enda gång har han varit inne på Jägersro (förutom vid sina två segrar) och då gick han ett provlopp för att bekanta sig med miljön.
– Annars sköter jag nästan all träning hemma.

Så här långt är Jupiter Rodney den största stjärnan Bo Örberg tagit fram. Han har tjänat över 800 000 kronor och startat i en del större lopp.
– Det är mer en grovarbetare, det här är en talang.
Riktigt hur den fortsatta matchningen av Scorpion’s Madness ser ut vet inte Örberg. Han är inte anmäld till något större lopp.
– Nej, vi brukar inte göra det utan tänker att en bra häst tjänar sina pengar i alla fall – men i det här fallet är det kanske lite synd.

Det kan alltså bli någon start till i år, om Örberg hittar ett passande lopp. Han vill helst undvika att möta de värsta tvååringarna.
– Jag är rädd att han skulle springa fort, kanske fortare än vad som skulle vara bra för honom.
Men dyker det upp en lämplig uppgift så kommer Scorpion’s Madness och Bo Örberg att jaga tredje raka vinsten.

Text:ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA