Fem starter på Åby har gett Bernardo Grasso fem segrar – och rent statistiskt betyder det att han är fem segrar före regerande champion Peter Untersteiner i kuskligan (i alla fall när de här raderna skrivs).
– Det är fantastiskt när allt fungerar, säger Grasso och berättar samtidigt att han egentligen är rätt rutinerad i sulkyn.

– Jag körde mycket lopp i Italien, ett år blev jag lärlingschampion med 22 segrar och 2003 blev jag trea i Lärlings–EM som avgjordes i Österrike. Ett tag hade jag en egen rörelse i Italien.
Men sedan sex år är han i Sverige och trivs alldeles utmärkt som försteman hos Joakim Lövgren.
– Vi har fina hästar och det är bra att jobba för Jocke.
Men om vi återvänder till den där magiska kvällen på Åby så var det ett tag nästan hot om att ställa in sedan ruskvädret försett banan med massor av vatten, men Grasso åkte upp och inledde med att sätta dit Nanetta Hill, sen fortsatte han av bara farten med Infinitus.
– I sista sväng trodde jag att det skulle bli enklare, så jag blev lite ivrig med pisken, erkänner han. Men i sista stegen fick vi vinsten.
Det kostade två veckors avstängning.
– Jag känner den andre kusken (Edvin Ceka) så det blev lite speciellt, erkänner Grasso.
Och till slut plockade han ner storfavoriten Randemar R.D. sedan Marjons Ivory svarat för en stark avslutning.
– Lite extra kul att få slå av Peter Untersteiner (han körde Randemar R.D.. Vi hade pratat lite om kuskligan tidigare.
Grasso gör en ödmjuk framtoning, är omtyckt i stallet och ska i framtiden även ta hand om presskontakterna för stall Lövgren.
En trippel på Åby händer inte varje dag direkt, blev det något firande?
– Nja, inte för det. Men vi firade för Tyler Mifsud som vann sitt första lopp i karriären.
Efter en start på Halmstad 18 februari (kör Alfas Kennedy), ska 39–åringen från Skurup sätta sig i ”utvisningbåset” så ikväll ser vi inte honom på banan.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA