Månadens Hästägare

För att utses till Månadens Hästägare ska ägarens häst/-ar vara i Jägersroträning. Utmärkelsen gäller prestationer på Jägersro. En särskild prestation på annan bana kan i vissa fall vara avgörande.
Månadens Hästägare utses av redaktionen på Jägersro.

JANUARI 2018

SAXTORPS HÄSTKLINIK AB, STALL ROLS AB, THOMAS WELANDER AB

Egentligen började det med en skada. Killer Queen Rols skadade sig i en olycka i en hage och fick operera en böjsena. Hon togs till avel och uppfödaren Clas Lönner ville betäcka med Ready Cash, men flera av delägarna hoppade av och kvar fanns uppfödaren Clas Lönner, Thomas Welander och Jägersros förre sportchef Rikard Sjöberg.– Då hoppade jag med och äger 50 procent av hästen, berättar Anne Haglund, veterinär i Saxtorp och sambo med tränaren Mats Rånlund. Clas, Thomas och Rikard delar på den andra halvan.

Men karriären för Olle Rols började väl sådär, han hade olaten att galoppera i stallkurvan på Jägersro i sina fyra första starter. Sen blev det ett uppehåll i startandet.

– Vi upptäckte en griffelbensfraktur som vi opererade och sen kastrerades han också.

Riktigt vad som gav resultat är osäkert, men efter det har Olle gjort nio starter, sex segrar och tre andraplatser – och han har blivit bättre och bättre för varje start.

– Han är bara 155 cm hög, men vilken steglängd och vilket kliv han har. Sen är det givetvis hans hjärta och lungor som gör honom så bra, berättar Anne.

Men det är också all omvårdnad som får Olle att trivas. Han får massage och sjukgymnastik på Saxtorps Hästklinik och skötaren Johan Kjellman har en unik hand med stallets stjärna.

Trots att pappa heter Ready Cash är Olle Rols också lugn och harmonisk, Anne ser en parallell med Readly Express.

– Inga andra jämförelser, men jag har sett filmer på när Timo Nurmos ska köra honom och han verkar också så lugn och cool.

Det finns en annan detalj också, båda verkar otroligt starka och tuffa. Kanske en gen från Ready Cash.

Med all sannolikhet blir det fortsatt matchning på V75 för ägargängets stjärna, men riktigt var och när är inte bestämt.

– Han är ingen 1600–metershäst ännu i alla fall, så vi får se.

Och mamman Killer Queen Rols?

– Hon har inte haft något föl efter Olle, men nu är hon i Frankrike för betäckning. Vi kommer väl inte till hos Ready Cash men det får bli hos någon av hans söner.

Och den hästen kommer Anne Haglund också att vara delägare i.
– Olle Rols är den bäste jag ägt och jag har aldrig haft en häst med fem raka segrar, så det känns spännande med en fortsättning.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75