Månadens Hästägare 2019

Oktober 2019

Leif Hansen & Judy Pålsson

Motivering: Kullens kung tog en överlägsen seger i danska kriteriet och Tomas Malmqvist fortsätter att vinna stora unghästlopp i Danmark.

Det började med ett telefonsamtal från travprofilen och uppfödaren Jens Glud Hansen som berättade att han hade en fin häst som skulle säljas på den danska Derbyauktionen 2017. Samtalet gick till Leif Hansen, en 71-årig dansk traventusiast som driver en bilverkstad på Amager, och hästen var en halvbror till Casterly Rock som Leif Hansen och Judy Pålsson redan ägde.
Hästen var Empire och såldes för 150 000 DKK som första häst på auktionen.
– Jens sa att det var en fin och stor häst och vi gillade den, säger Leif.

Sen har allt mer eller mindre gått som på räls. I karriärens åttonde start vann Empire Danskt Kriterium som jättefavorit och efteråt berättade tränaren Tomas Malmqvist att det handlade om en av de bästa hästarna han tränat. Efter den segern pratas det om en häst av internationellt snitt och givetvis är han idag den stora favoriten till det danska derbyt nästa år.
Så valet av Månadens Hästägare för oktober föll sig rätt givet.
– Vi är otroligt stolta över vår häst, lite extra roligt också att han är hingst. Men inte alls hingstig och besvärlig utan lugn och fin. Det var ju det här man drömde om när vi köpte honom.

Nu startade Empire i onsdags och sedan är tanken att han ska gå ner till Tomas Malmqvists franska filial.
– Tomas har pratat om att han ska göra en start till där nere i höst, så vi får väl se.
För en del kanske namnet Leif Hansen klingar bekant. Han hade tidigare Obi Wan (tillsammans med kompisen Tonny Henriksson) som tjänade över fyra miljoner för Ken Ecce och Flemming Jensen. Han äger också det snabba stoet Quintessense.
– Hon har slutat tävla och finns numera på Brodda och har i år fått ett hingstföl med Propulsion som pappa.
Så Leif Hansen och Judy Pålsson har inte bara en stjärna idag utan har också säkrat återväxten som hästägare.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare oktober som pdf

September 2019

Ellerströmgruppen AB

Motivering: Ny, hårdsatsande hästägare hos Stall Kolgjini som fått fin utdelning direkt och som nu siktar mot stjärnorna.

Det finns många sätt att bli Månadens Hästägare. Ett är att köpa en häst för 4,7 miljoner under Derbyhelgen och sedan äga en häst som gör en osannolik prestation i ett kval till Svenskt Travkriterium.
– Jättekul, det uppskattar jag, kommenterar Nils Ellerström utmärkelsen.

Månadens Hästägare är alltså Ellerströmgruppen (Nils tillsammans med sönerna Pontus och Niklas) som vid Kolgjini Sales under derbyhelgen köpte Aristoteles Face för 4,7 miljoner.
– Nu kan jag avslöja att jag hade 4,7 miljoner som limit, men jag är glad att vi kunde köpa honom för det är en fantastisk vacker häst.
Idag äger de 50 procent av Aristoteles Face (Lutfi Kolgjini äger den andra halvan), men det är tveksamt om vi på Jägersro får njuta av honom – i alla fall i början av karriären.
– Planen är att han ska gå direkt till USA och starta i unghästloppen där.

Nils Ellerström är en nykomling i travsporten. Det var den travintresserade sonen Pontus som för ett år sedan introducerade pappa i sporten och sammanförde honom med Lutfi Kolgjini. Sen har det gått fort. Idag har Ellerströmgruppen del i fyra hästar:

  • Aristoteles Face (50 procent)
  • Upset Face (100 procent)
  • Sashay My Way (50 procent)
  • Ubiquarian Face (12,5 procent)

– Sen köpte jag 50 procent av Aquarius Face till mig själv, avslöjar Nils.

Upset Face var också i allra högsta grad bidragande till att Ellerströmgruppen blev Månadens Hästägare. Hans vinst i Kriteriekvalet efter galopp var magnifik.
– Jag såg loppet på datorn och trodde inte att det var möjligt. Sen blev han fyra i finalen, men jag tror att kvalloppet satt i benen på honom.
Det är annars ovanligt att Nils ser loppen på datorn. Han gillar att se hästarna på plats, står oftast över restaurangen utan vill hellre känna miljön i stallet.
– Jag brukar också åka ut till Ludde och kika på hästarna och snacka med stallfolket.
Tanken är också att han till våren, när det blivit lite varmare, ska prova att köra själv.
– Det får bli en dubbelsulky, jag tror att det kommer att vara häftigt. 50 kilometer i timmen strax ovanför marken på två cykelhjul.
Men först ska han få ta emot priset som Månadens Hästägare för september.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: RICKARD HANSSON/TR BILD

Ladda ned Månadens Hästägare september som pdf

Augusti 2019

Jerry Bengtsson AB

Motivering: Jerry Bengtsson AB:s stora framgångar fortsatte när Ferrari Sisu än en gång befäste sin ställning i kulltoppen vid en härlig seger i uttagningen till MIchelsens Bil – Svenskt Travderby.

Det var i våras, efter årsdebuten på Åby där Marc Elias vann med Ferrari Sisu som löftet om Svenskt Travderby kom. Direkt i vinnarcirkeln.
– Ja, han får köra i Derbyt.
Idag behöver inte Jerry Bengtsson ångra det löftet.
Marc Elias svarade för en iskall styrning och kvalade in Ferrari Sisu till årgångens största final – en prestation som ger Jerry utmärkelsen Månadens Hästägare för augusti. Att Ferrari Sisu sedan bara var en halvmeter från en gul kavaj är en helt annan story – och en helt annan månad.
– Jag är så otroligt tacksam för det jobb som Conrad [Lugauer], Marc [Elias] och personalen gör, förklarar Jerry Bengtsson.

Ferrari Sisu har en lite brokig väg fram via Trav1609, Lutfi Kolgjini innan han hamnade hos Lugauer sommaren 2018. Och Conrad själv började med att köra galopp i varje start med den då tre år gamla talangen.
– Han är lite förlåten, Conrad körde utan checkrem de 3-4 första starterna för att utbilda hästen.
Och den alltid underskattade Ferrari Sisu lärde sig efterhand. Fortfarande är han lite långsam den första biten, men det är få som kan mäta sig med honom över ett upplopp.
– Conrad sa att vi inte skulle greja med startsnabbheten innan Derbyt, men kan han lära sig att öppna lite snabbare så vore det säkert bra.
Efter Derbyframgångarna är Ferrari Sisu mångmiljonär och lördag 21 september är det Gulddivisionsdebut, sen väntar Breeders’ Crown och i framtiden är det nog en häst som skulle passa i Frankrike.

Jerry själv hade spelat på trav i 30 år innan han skulle testa uppfödning för att, som han säger själv, trodde att det skulle vara enklare att tjäna penar. Nu var inte verkligheten så enkel, men det finns potential i hans uppfödningar. På Kriterieauktionen säljs Victory – en helbror till Ferrari Sisu – men när mamman Merja Sisu sedan släpper sitt sista föl i höst är hennes karriär över.
– Då tar den linjen slut, så är det bara.
Jerry har idag sju fölston, ska nog minska till fem och har alla på Staro International i Ramkvilla bara 20 minuter från bostaden i Växjö och han skryter även lite extra om en åring med Bold Eagle som pappa och Denim Boko som mamma.
Så räkna med att få höra talas om Jerry Bengtsson och travhästar även i fortsättningen.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare augusti som pdf

Juli 2019

Whap Capital AB & Lutfi Kolgjini AB

Motivering: En underbar storseger som skapade otroligt mycket känslor och glädje i gänget kring hästen.

Ett fynd på Lexington Yearling Sale och en snackhäst redan som tvååring, en sväng till USA som treåring men det var som fyraåring Tae Kwon Deo fick sitt stora genombrott.
Första veckan i juli tog han karriärens – så här långt – största seger när han spurtade hem Sprintermästaren.
Och det var en seger för nästa generation kusk och tränare. Adrian Kolgjini hade huvudroll – delägare pappa Lutfi tillsammans med Whap Capital AB och kompanjoner.
– Min största seger någonsin, sa Adrian sedan han hyllats i Halmstad.
Ägare Lutfi påstår förstås att han alltid är iskall, men han skrek rätt häftigt när han förstod vad som höll på att hända. Det törs han erkänna så här i efterhand.
– Jag sprang väl omkring och bara skrek. Det var så jäkla häftigt.
Sen viskades det lite om Tae Kwon Deo och Åbergs, men det slutade att han gick ut i ett årgångslopp under Åbergskvällen – och sprang fortare än han gjorde i Sprintermästaren. Men en galopp kort efter start gjorde att han fick nöja sig med fjärdeplatsen – trots att klockorna visade en hisnande tid efter galoppen.
– Vi har alltid känt hästens kapacitet, nu har han fått visa det också, säger en belåten Lutfi Kolgjini som tränade hästen under hans första del av karriären.
Givetvis är vinsten i ett miljonlopp (ägarna fick 1 200 000 bara för vinsten i Sprintermästarfinalen) tillräckligt för att bli Månadens Hästägare för juli.
Att han sedan städade av ett hyggligt gäng i Ragnar Thorngrens Minne från ett elftespår tillhör augusti, men visade att full distans inte är något problem och i det slagna fältet fanns också ett par Derbyfinalister.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Ladda ned Månadens Hästägare juli som pdf

Juni 2019

Syd Buss AB & YTAAB AB

Motivering: Firma Larsson&Persson firar stora framgångar och Racing Manges triumf i Kymi GP var lysande!

– Vi har ju hästarna för att det ska vara roligt, så vi försöker ta oss tid och vara på plats när de startar.
Så ser Anders Larsson och Anders Persson (Sydbuss AB och YTAAB AB) som är Månadens Hästägare för juni på sin roll som hästägare.
Givetvis är det Racing Manges seger i finska Kymi GP i Kouvola som ligger bakom utmärkelsen. Och familjerna Larsson och Persson var på plats.
– Han gjorde ett jättelopp, så det var jätteroligt att vara med.
Kanske är det också lite speciellt att just firma Larsson&Persson blir de första sedan starten att bli Månadens Hästägare för andra gången. Första gången var det också Racing Mange som låg bakom titeln – då hade han vunnit på 10,1 under Åbergskvällen. I år gick han 09,9 – men fick då inte en krona med sig hem.
– Det är ändå roligt att få vara med de kvällarna. ”Mange” gjort ett topplopp, men det gäller att ha lite tur med positioner. Fast vi hade ju andra hästar som räddade kvällen.
Anders Larsson tänker då på Esprit Sisu som vann lopp och Muscle Valky som var fyra i Breeders Coursefinalen. Tre egna hästar till start under hemmabanans största kväll – det firade Anders&Anders med att trycka upp en egen tröja med stallets hästar på.
– En liten kul grej bara.
Men mitt i framgången är de också medvetna om att de har haft tur i sitt hästägande. Att nästan allt de rört vid blivit stjärnor.
Och då är frågan given; drömlopp att vinna som hästägare?
– Prix d’Amérique eller Elitloppet Nej, jag säger Elitloppet för fransmännen gillar oss inte.
En liten pik eftersom Racing Mange tappade ett förstapris på Vincennes sedan sulkyn touchat en banmarkeringsstolpe.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA, HANNA LAAKSO/HIPPOS.FI

Ladda ned Månadens Hästägare juni som pdf

Maj 2019

Thomas Berchtold

– Som en liten grabb var Thomas Berchtold en sådan hästägare som man såg upp till, som man önskade få träna häst för.
Det var en ung Conrad Lugauer som hade den drömmen. I dag har det blivit verklighet.

Thomas Berchtold med familj äger Campo Bahia och en rad topptravare hos Lugauer och givetvis ger vinsten i Kungapokalen på Åby också titeln Månadens Hästägare på Jägersro.
– Mycket roligt, säger Thomas Berchtold. Tyvärr kan jag inte själv vara på plats för att ta emot utmärkelsen då jag har en veckas semester inbokad.

I Tyskland finns det flera stora familjer som satsar hårt på travsporten, Thomas Berchtold är en av dem.
– En dröm till hästägare. De vill vinna Grupp–1 löpningar och vet att det krävs ett bra material för det. Samtidigt förstår de sporten och vet att allt kan hända, förklarar Lugauer.
Thomas Berchtold passade in starten i Kungapokalen i samband med en Tokyoresa, han försöker hinna se sina hästar i Sverige 5-6 gånger per år.
– Planen är att jag ska komma till Jägersro till Derbyt och jag hoppas att Campo Bahia kan vara med då, men det handlar om sport och det går inte att ta något för givet, säger Berchtold försiktigt.

Samarbetet Berchtold och Lugauer skapades inte i Tyskland, utan först sedan ”Conni” etablerat sig som en framgångsrik tränare på Jägersro.
– De såg mina resultat i Sverige och tog kontakt, så det är jag väldigt stolt över.
Campo Bahia är givetvis den stora stjärnan, men Thomas Berchtold äger även hästar som Spartan Kronos, Ganes B, Alegra B och ett par ostartade talanger.
Och den stora drömmen är förstås att få vinna Svenskt Travderby på Jägersro den första söndagen i september.
– Som ägare har jag aldrig fått vinna ett derby, vi har några andraplatser i det tyska derbyt så det vore en stor ära att få vinna. Men jag har varit med så länge att jag vet hur svårt det är och hur mycket som kan hända.

Men ingen kan ta ifrån Thomas Berchtold titeln Månadens Hästägare för maj.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare maj som pdf

April 2019

Patricia van der Meer

Motivering: April resulterade i fyra segrar med tre hästar till formstallet som redan slagit fjolårets siffror.

Fem delägda vinnare under april.
Patricia van der Meer är amatörtränare på Jägersro, men också delägare i sina hästar och april blev en lysande månad för henne och stallet.
– Hästarna har gått jättebra, säger hon medan hon lastar av den lilla hästbilen inför ytterligare en tävlingsdag på Jägersro.

Tillsammans med sin sambo Martijn de Haan hyr hon Jerry Jönssons gård en bit utanför Sjöbo – med proffstränarna Per Nordström och Christoffer Eriksson som närmaste grannar.
– Vi har jättebra träningsförhållanden där och vi kan dessutom köra på Per Nordströms fina bana, berättar Patricia.
Och just det samarbetet, att hon sett hästarna hos Nordström, gjorde att hon dessutom är delägare i Bugatti Miles som debuterade med seger i april för Per Nordström.

Som amatör måste Patricia på något sätt vara delägare i de hästar hon tränar, det gjorde att hon ett tag funderade på att gå proffstränarkursen till hösten – men det nya licenssystemet gör att hon nog avstår.
– Jag känner mig inte som ett proffs och med de nya licenserna får jag ha fem hästar i träning som jag inte äger själv.

Som namnet antyder är Patricia från Holland, kom till Sverige 2007 men var tillbaka i sitt hemland 2010–2013 innan hon nu slagit sig ner i Sverige för gott.
– Det känns så, ska jag syssla med trav – och det vill jag – är Sverige mycket bättre än Holland.
Egentligen är Patricia elektrotekniker, men nu är det hästar och familj på heltid. Förutom tävlingshästarna har de föl och fölston och dessutom ett unghästsamarbete med John Bootsman (Boko Stables). Så Månadens Hästägare är en proffsig amatör.

Fotnot: Gento (två gånger), Henrik Greenwood och Color Him Father var Patricias vinnare under april.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare april som pdf

Mars 2019

Stall Quiz Töll

Motivering: Ett härligt andelsgäng som hittade in i travsporten genom Stall Rögle i Rikstravet team SHL.

200 hästägare!
Det kan bli trångt i Vinnarcirkeln när Månadens Hästägare för mars ska få pris.
Det började med SHL–hästen Quiz Töll, Rögles häst.
När Rikstravet upphörde såldes andelarna ut och nu äger hockeysupportrarna i Stall Quiz Töll både Quiz Töll och Youngblood Pellini. Och det är tack vare Youngblood Pellinis V86–seger i mitten av mars som vi har runt 200 olika vinnare till Månadens Hästägare.
– En trevlig häst, säger skötaren Anja Jörgensen som nog är den som känner Youngblood Pellini bäst och beskriver hästen:
– Snäll och trevlig, nästan lite tråkig.

Men på banan är han bra. När tränaren Thomas Uhrberg serverade honom ett perfekt lopp visslade det bara till och segern kunde skrivas som lätt.
– Som yngre kunde han vinna från dödens, men med ålderns rätt behöver han nog lite snällare lopp.
Anja är trotjänare hos Uhrberg, varit med så länge att en av hennes första passhästar var fina Prada Pellini. Prada Pellini tjänade nästan 700 000 kronor och vann sex lopp på 15 försök.
– Därför är det givetvis jätteroligt med Youngblood Pellini och att så många kan få ha roligt.

Framtiden för vinnarhästen är inte riktigt spikad, så länge han har form ska han få starta på men det kan bli ett uppehåll under sommaren.
– Han har ibland lite problem med halsen så det är möjligt att han får en pust under sommaren.
Men under alla omständigheter trivdes han bra den 13:e mars när han vann före Victory Island (som vi såg vinna V75–lopp senast). Youngblood Pellini var med i samma lopp, men orkade inte riktigt.
– Nja, jag tror att 3000–meter var lite långt. Han trivs nog bäst när det är ett varv kortare.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare mars som pdf

Februari 2019

Mikael Vernberg

Motivering: Tidigt travintresserad och fick en fin seger på Solvalla med Sinfonia d’Amore.

För den breda allmänheten är kanske Mikael Vernberg, 54 år från Blentarp, inte särskilt känd, men han har hängt på Jägersro i många år och är uppväxt bland hästar.
– Jan Hagman är min pappa och han hade ju en hel del fina vinnare.
Nu äger Mikael sina hästar tillsammans med sin sambo Mona Palm – som är syster till tränaren Ronny Palm.
Och det är som Månadens Hästägare för februari som Mikael blivit aktuell. Hans Sinfonia d’Amore vann ett V86-lopp på Solvalla tillsammans med Örjan Kihlström.
– Det är klart att jag var med på Solvalla. Egentligen var det montéhästen (Nemo Rols) som stallet åkte upp med och Sinfonia var bara ressällskap, men hon fick ett perfekt lopp och spurtade jättebra.
Stig H Johanssons nye italienare Tobias del Ronco var favorit, men när Sinfonia d’Amore lossade speeden fanns det bara en häst på banan.
– Hon ska ha sina lopp, efter det har hon hamnat i kön två gånger och då går det inte att vinna lopp, säger Mikael.

Historien med Sinfonia d’Amore började med att Mikael och Mona leasade hästen av Kenneth Vella. Men Vella ville sälja och sa ett pris.
– Det var lite mycket, men efter ett tag så kom vi överens och köpte henne.
Nu har hon hunnit bli åtta år, närmar sig halvmiljonen på bankkontot och är nog inne på sin sista säsong på tävlingsbanan.
– Vi hade väl funderat på att betäcka henne, men efter vinsten på Solvalla får hon nog tävla på i år.
Annars finns det förstås att fylla på med. Mikael och Mona har några hästar till i träning hos Ronny Palm och de framtida förhoppningarna knyts till Only Angelica O.C. – en tvååring med Truculent som pappa och som är halvbror till Pajas Face.
Mikael själv tar gärna aktiv del i hästägandet. Han är så ofta han bara kan hos Ronny Palm och träningskör, men att köra lopp blir det inte tal om.
– Nej, absolut inte.
Det duger gott med att vara Månadens Hästägare för februari.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare februari som pdf

Januari 2019

Nicklas Dyrberg

Motivering: En eldsjäl som brinner för travsporten och som lyckas strålande med sin egen uppfödning.

En dag full av möten om maskinsäkerhet, kanske ett trött huvud. Då är hästarna andningshålet.
Nicklas Dyrberg, amatör från Röstånga, är Månadens Hästägare för januari. Hans Kung Edward imponerade när han vann ett V86–lopp i mitten av månaden.
– Han var riktigt bra då och trivs med att vara med där framme, kommenterar Nicklas.
För några år sedan blev Nicklas tv–kändis när Zinedine Bob vann Sommartravets final på Rättvik. Idag är Zinedine Bob pensionär, går omkring hemma på gården och håller rätt på ”ungdomarna”.
Kung Edward är alltså stallets stjärna, har tjänat dryga 800 000 kronor och har en seger i St Leger som tyngsta merit.
– Jag hade egentligen rätt stora planer för honom förra året, Harper Hanovers och så. Men vi kom inte riktigt rätt på det.
Men nu har han börjat året med en seger, galopperade sedan i ett montélopp där han blev lite knuffad. Mitt mål med hästarna är att de ska ha roligt. De ska tycka att det är kul att kliva på transporten och åka iväg.

Kung Edward kommer att få dra lasset i år, fyraåriga Oh Sherrie har haft lite problem med bakknäna och ska gå till avel.
– Hon kommer att betäckas med Orlando Vici, berättar Nicklas.
Bakom finns sedan tvååriga Nike och ett år yngre Zhenjin.
– Det är klart att man kan köpa på auktion, men det här är kul. Att försöka föda upp de egna hästarna.
Olympia Degato är mamma till de yngre hästarna, men hon börjar bli gammal och Nicklas kommer att avla vidare på Oh Sherrie.
Förutom det praktiska arbetet med de egna hästarna så är han ordförande för B-tränarföreningen och sitter med i gruppen som planerar för den nya banan.
– Jag brinner för den här sporten, så det är bara roligt.

Och extra kul blir det när han som nu uppmärksammas som Månadens Häst-ägare tack vare Kung Edwards seger.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare januari som pdf


 

Månadens hästägare 2018