Månadens Hästägare 2019

Se också: Månadens hästägare 2018


För att utses till Månadens Hästägare ska ägarens häst/-ar vara i Jägersroträning. Utmärkelsen gäller prestationer på Jägersro, en särskild prestation på annan bana kan i vissa fall vara avgörande.
Månadens Hästägare utses av redaktionen på Jägersro.

Maj 2019

Thomas Berchtold

– Som en liten grabb var Thomas Berchtold en sådan hästägare som man såg upp till, som man önskade få träna häst för.
Det var en ung Conrad Lugauer som hade den drömmen. I dag har det blivit verklighet.

Thomas Berchtold med familj äger Campo Bahia och en rad topptravare hos Lugauer och givetvis ger vinsten i Kungapokalen på Åby också titeln Månadens Hästägare på Jägersro.
– Mycket roligt, säger Thomas Berchtold. Tyvärr kan jag inte själv vara på plats för att ta emot utmärkelsen då jag har en veckas semester inbokad.

I Tyskland finns det flera stora familjer som satsar hårt på travsporten, Thomas Berchtold är en av dem.
– En dröm till hästägare. De vill vinna Grupp–1 löpningar och vet att det krävs ett bra material för det. Samtidigt förstår de sporten och vet att allt kan hända, förklarar Lugauer.
Thomas Berchtold passade in starten i Kungapokalen i samband med en Tokyoresa, han försöker hinna se sina hästar i Sverige 5-6 gånger per år.
– Planen är att jag ska komma till Jägersro till Derbyt och jag hoppas att Campo Bahia kan vara med då, men det handlar om sport och det går inte att ta något för givet, säger Berchtold försiktigt.

Samarbetet Berchtold och Lugauer skapades inte i Tyskland, utan först sedan ”Conni” etablerat sig som en framgångsrik tränare på Jägersro.
– De såg mina resultat i Sverige och tog kontakt, så det är jag väldigt stolt över.
Campo Bahia är givetvis den stora stjärnan, men Thomas Berchtold äger även hästar som Spartan Kronos, Ganes B, Alegra B och ett par ostartade talanger.
Och den stora drömmen är förstås att få vinna Svenskt Travderby på Jägersro den första söndagen i september.
– Som ägare har jag aldrig fått vinna ett derby, vi har några andraplatser i det tyska derbyt så det vore en stor ära att få vinna. Men jag har varit med så länge att jag vet hur svårt det är och hur mycket som kan hända.

Men ingen kan ta ifrån Thomas Berchtold titeln Månadens Hästägare för maj.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare maj som pdf

April 2019

Patricia van der Meer

Motivering: April resulterade i fyra segrar med tre hästar till formstallet som redan slagit fjolårets siffror.

Fem delägda vinnare under april.
Patricia van der Meer är amatörtränare på Jägersro, men också delägare i sina hästar och april blev en lysande månad för henne och stallet.
– Hästarna har gått jättebra, säger hon medan hon lastar av den lilla hästbilen inför ytterligare en tävlingsdag på Jägersro.

Tillsammans med sin sambo Martijn de Haan hyr hon Jerry Jönssons gård en bit utanför Sjöbo – med proffstränarna Per Nordström och Christoffer Eriksson som närmaste grannar.
– Vi har jättebra träningsförhållanden där och vi kan dessutom köra på Per Nordströms fina bana, berättar Patricia.
Och just det samarbetet, att hon sett hästarna hos Nordström, gjorde att hon dessutom är delägare i Bugatti Miles som debuterade med seger i april för Per Nordström.

Som amatör måste Patricia på något sätt vara delägare i de hästar hon tränar, det gjorde att hon ett tag funderade på att gå proffstränarkursen till hösten – men det nya licenssystemet gör att hon nog avstår.
– Jag känner mig inte som ett proffs och med de nya licenserna får jag ha fem hästar i träning som jag inte äger själv.

Som namnet antyder är Patricia från Holland, kom till Sverige 2007 men var tillbaka i sitt hemland 2010–2013 innan hon nu slagit sig ner i Sverige för gott.
– Det känns så, ska jag syssla med trav – och det vill jag – är Sverige mycket bättre än Holland.
Egentligen är Patricia elektrotekniker, men nu är det hästar och familj på heltid. Förutom tävlingshästarna har de föl och fölston och dessutom ett unghästsamarbete med John Bootsman (Boko Stables). Så Månadens Hästägare är en proffsig amatör.

Fotnot: Gento (två gånger), Henrik Greenwood och Color Him Father var Patricias vinnare under april.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare april som pdf

Mars 2019

Stall Quiz Töll

Motivering: Ett härligt andelsgäng som hittade in i travsporten genom Stall Rögle i Rikstravet team SHL.

200 hästägare!
Det kan bli trångt i Vinnarcirkeln när Månadens Hästägare för mars ska få pris.
Det började med SHL–hästen Quiz Töll, Rögles häst.
När Rikstravet upphörde såldes andelarna ut och nu äger hockeysupportrarna i Stall Quiz Töll både Quiz Töll och Youngblood Pellini. Och det är tack vare Youngblood Pellinis V86–seger i mitten av mars som vi har runt 200 olika vinnare till Månadens Hästägare.
– En trevlig häst, säger skötaren Anja Jörgensen som nog är den som känner Youngblood Pellini bäst och beskriver hästen:
– Snäll och trevlig, nästan lite tråkig.

Men på banan är han bra. När tränaren Thomas Uhrberg serverade honom ett perfekt lopp visslade det bara till och segern kunde skrivas som lätt.
– Som yngre kunde han vinna från dödens, men med ålderns rätt behöver han nog lite snällare lopp.
Anja är trotjänare hos Uhrberg, varit med så länge att en av hennes första passhästar var fina Prada Pellini. Prada Pellini tjänade nästan 700 000 kronor och vann sex lopp på 15 försök.
– Därför är det givetvis jätteroligt med Youngblood Pellini och att så många kan få ha roligt.

Framtiden för vinnarhästen är inte riktigt spikad, så länge han har form ska han få starta på men det kan bli ett uppehåll under sommaren.
– Han har ibland lite problem med halsen så det är möjligt att han får en pust under sommaren.
Men under alla omständigheter trivdes han bra den 13:e mars när han vann före Victory Island (som vi såg vinna V75–lopp senast). Youngblood Pellini var med i samma lopp, men orkade inte riktigt.
– Nja, jag tror att 3000–meter var lite långt. Han trivs nog bäst när det är ett varv kortare.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare mars som pdf

Februari 2019

Mikael Vernberg

Motivering: Tidigt travintresserad och fick en fin seger på Solvalla med Sinfonia d’Amore.

För den breda allmänheten är kanske Mikael Vernberg, 54 år från Blentarp, inte särskilt känd, men han har hängt på Jägersro i många år och är uppväxt bland hästar.
– Jan Hagman är min pappa och han hade ju en hel del fina vinnare.
Nu äger Mikael sina hästar tillsammans med sin sambo Mona Palm – som är syster till tränaren Ronny Palm.
Och det är som Månadens Hästägare för februari som Mikael blivit aktuell. Hans Sinfonia d’Amore vann ett V86-lopp på Solvalla tillsammans med Örjan Kihlström.
– Det är klart att jag var med på Solvalla. Egentligen var det montéhästen (Nemo Rols) som stallet åkte upp med och Sinfonia var bara ressällskap, men hon fick ett perfekt lopp och spurtade jättebra.
Stig H Johanssons nye italienare Tobias del Ronco var favorit, men när Sinfonia d’Amore lossade speeden fanns det bara en häst på banan.
– Hon ska ha sina lopp, efter det har hon hamnat i kön två gånger och då går det inte att vinna lopp, säger Mikael.

Historien med Sinfonia d’Amore började med att Mikael och Mona leasade hästen av Kenneth Vella. Men Vella ville sälja och sa ett pris.
– Det var lite mycket, men efter ett tag så kom vi överens och köpte henne.
Nu har hon hunnit bli åtta år, närmar sig halvmiljonen på bankkontot och är nog inne på sin sista säsong på tävlingsbanan.
– Vi hade väl funderat på att betäcka henne, men efter vinsten på Solvalla får hon nog tävla på i år.
Annars finns det förstås att fylla på med. Mikael och Mona har några hästar till i träning hos Ronny Palm och de framtida förhoppningarna knyts till Only Angelica O.C. – en tvååring med Truculent som pappa och som är halvbror till Pajas Face.
Mikael själv tar gärna aktiv del i hästägandet. Han är så ofta han bara kan hos Ronny Palm och träningskör, men att köra lopp blir det inte tal om.
– Nej, absolut inte.
Det duger gott med att vara Månadens Hästägare för februari.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare februari som pdf

Januari 2019

Nicklas Dyrberg

Motivering: En eldsjäl som brinner för travsporten och som lyckas strålande med sin egen uppfödning.

En dag full av möten om maskinsäkerhet, kanske ett trött huvud. Då är hästarna andningshålet.
Nicklas Dyrberg, amatör från Röstånga, är Månadens Hästägare för januari. Hans Kung Edward imponerade när han vann ett V86–lopp i mitten av månaden.
– Han var riktigt bra då och trivs med att vara med där framme, kommenterar Nicklas.
För några år sedan blev Nicklas tv–kändis när Zinedine Bob vann Sommartravets final på Rättvik. Idag är Zinedine Bob pensionär, går omkring hemma på gården och håller rätt på ”ungdomarna”.
Kung Edward är alltså stallets stjärna, har tjänat dryga 800 000 kronor och har en seger i St Leger som tyngsta merit.
– Jag hade egentligen rätt stora planer för honom förra året, Harper Hanovers och så. Men vi kom inte riktigt rätt på det.
Men nu har han börjat året med en seger, galopperade sedan i ett montélopp där han blev lite knuffad. Mitt mål med hästarna är att de ska ha roligt. De ska tycka att det är kul att kliva på transporten och åka iväg.

Kung Edward kommer att få dra lasset i år, fyraåriga Oh Sherrie har haft lite problem med bakknäna och ska gå till avel.
– Hon kommer att betäckas med Orlando Vici, berättar Nicklas.
Bakom finns sedan tvååriga Nike och ett år yngre Zhenjin.
– Det är klart att man kan köpa på auktion, men det här är kul. Att försöka föda upp de egna hästarna.
Olympia Degato är mamma till de yngre hästarna, men hon börjar bli gammal och Nicklas kommer att avla vidare på Oh Sherrie.
Förutom det praktiska arbetet med de egna hästarna så är han ordförande för B-tränarföreningen och sitter med i gruppen som planerar för den nya banan.
– Jag brinner för den här sporten, så det är bara roligt.

Och extra kul blir det när han som nu uppmärksammas som Månadens Häst-ägare tack vare Kung Edwards seger.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare januari som pdf

 


 

Månadens hästägare 2018