Månadens Hästägare

För att utses till Månadens Hästägare ska ägarens häst/-ar vara i Jägersroträning. Utmärkelsen gäller prestationer på Jägersro, en särskild prestation på annan bana kan i vissa fall vara avgörande.
Månadens Hästägare utses av redaktionen på Jägersro.

Maj 2018

När TV4 gjorde reportage kallades de för Familjen Trav. Nu blir de Månadens Hästägare på Jägersro.
Det handlar om Robert Andersson och Anette Odder tillsammans med barnen Maja och Hanna och naturligtvis Silver Annie – familjens stjärna.
– Vad ska jag säga, jag är så otroligt tacksam för att få ha henne, säger Robert, som följt det tioåriga stoet från ögonblicket hon föddes.

Egentligen lever ”Robban” sin dröm nu. Silver Annie har redan vunnit två lopp i år – det senaste körde han själv hemma på Jägersro i maj – och han fick starta på Solvalla under Elitloppshelgen. Dessutom har Silver Annie blivit miljonär.
– Det händer då och då att jag stannar till och tittar på en tavla från en av hennes V75–segrar för att förstå att allt det här är sant.

Silver Annie var väl ingen talang från början, hon gjorde sin första start som sexåring. Så kanske är det därför hon är pigg som en unghäst trots sina tio år.
– Hon har ju inte tävlat så länge så hon känns inte som en tioåring. Och sen är hon ju så ärlig och gör alltid sitt bästa.

Det där med den sena starten av karriären berodde mest på att hon inte visade så mycket i träning, inte förrän Robert provade ett stängt huvudlag. Då blev det som en helt annan häst.
Nu vet hon precis vad som gäller, får hon ”sitt” lopp och går med i ryggar till 200–300 kvar är hon alltid vass.
– Hon är riktigt snabb och har alltid den där speeden kvar, säger Robert stolt.

Men det är alltså sista säsongen på tävlingsbanan, sen ska hon bli mamma. Fast då finns det förstås en arvtagare i stallet.
– Jag har en 2-årig syster till henne (Dream Vacation är pappa) och det är lite extra.
Nu vet ju Robert redan från början att det är ett helstängt huvudlag som gäller. Och den 2-åringen heter Silver Hanna.

På tal om Hanna så äger Hanna Odder en ponnytravare som heter Silver Dream. Den vann Maja Odder lopp med på Jägersro i maj (Maja är för övrigt på väg att ta licens på stor häst). Som tränare till ponnyn står Anette Odder – ”Robbans” sambo.
Så Månadens Hästägare är verkligen Familjen Trav.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare maj som pdf

April 2018

Åtta starter under april. Det gav fem segrar, två andraplatser och en blygsam placering sedan Admirer galopperat bort sig hemma på Jägersro. Att Adamas HB blev Månadens Hästägare för april känns som ett självklart val.
– Otroligt roligt, säger Klaus Koch, den forne elitloppsgeneralen som nu fungerar som racing manager för stallet. En välförtjänat utmärkelse till ett par som satsar stort på sporten.

Bakom Adamas HB döljer sig Thomas och Dagmar Bosner, ett par med brinnande intresse för travsporten. Sedan några år har de samtliga av sina hästar i Sverige och har då satsat på Jägersrotränarna Conrad Lugauer och Joakim Lövgren. Paret Bosner är bosatta strax utanför Hamburg i norra Tyskland och det är väl ingen slump att det är två tyskspråkiga tränare som vårdar stallets stjärnor.

Den prestation som främst sticker i ögonen i april var när Ferrari River vann på 1.11,4 trots ett blytungt lopp. Tredjespår och 1.06,2 på ledande Sun Esterel första 500 (troligen den snabbaste öppningen i ett normalt lopp på Jägersro någonsin), dödens och sedan bara bäst.
– Vi var jättenöjda inför den här starten. Han har varit kaxig hemma i träningen. Det blev ingen ledning men ett tufft lopp. Kanske dags att sikta på lite större pengar efter den här prestationen, sa tränaren Conrad Lugauer efter vinsten.

Adamas HB har upplevt storloppsvinster med Bagley, snabba hästar som Ferrari River och hos Conrad Lugauer finns obesegrade treåringen Hitman River. Så här långt i år har det blivit 50 procent segrar och fjorton av arton starter bland de tre främsta.
Så Månadens Hästägare för april har haft en fantastisk vår.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare april som pdf

Mars 2018

Lapeca Trav har tre starthästar. Under mars startade alla tre:

  • Hurricane River – två segrar på två starter.
  • Hashtag River – en seger på en start.
  • Golden River – en andraplats på en start.

– Det var ”Golden” som förstörde statistiken, skämtade delägaren Peter Carlsson. Nej, vi var mycket belåtna med henne och det var nog en av de bästa månaderna någonsin.

Ni kan kanske storyn: Lapeca står för delägarna Lars-Holger Carlsson, Peter Carlsson och Anette Berggren med familjer, och namnet är taget efter ett par bokstäver från varje förnamn. Efternamnet River kommer från Rönne Å, som slingrar sig fram runt hagarna i Forsby utanför Klippan där hästarna växer upp. Att Lapeca blir Månadens Hästägare för mars är ingen slump, resultat var ju lysande. Och att resultatet var lysande är inte heller någon slump.
– Vi har succesivt förbättrat vårt stomaterial och försöker välja de bästa hingstarna.
Favoriterna är – som hos så många andra – Muscle Hill och Ready Cash.
– Vi har försökt med någon budgetvariant, men det har inte varit så lyckat.

Månadens segerhästar är obesegrade felfria. Peter hoppas att de kan vara något extra, men det är förstås lite av en slump att de finns kvar hos Lapeca.
– Vi ville sälja tävlingsrätten till Hashtag River på auktion, men det blev inte bra så hon är kvar. Hurricane River var bråkig och besvärlig så när Ola (Samuelsson, tränare) fick frågan av några intresserade köpare så kunde han inte rekommendera köp, berättar Peter.
Så Hurricane blev kvar, Ola har fått en och annan gliring – men det finns en logisk förklaring.
– Hurricane har mognat och sedan har nye skötaren Max Karlsson gjort ett kanonjobb. Han är lugn och har ett otroligt tålamod med honom.

Och vi kan väl nämna att återväxten är säkrad: förra veckan kom det två nya föl. Ett med Muscle Hill som pappa och ett annat med Ready Cash som pappa.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare mars som pdf

Februari 2018

Det började med att Peter Thornmalm följde med pappa Börje till Kalmartravet – intresset för sporten har han haft sedan barnsben. Idag driver Peter företaget Långemåla Energileveranser (och vill man vara lustig kan man säga att han gör ”flis” på flis eftersom företaget jobbar med flisprodukter) som också äger stallets hästar.

Peter och Lånemåla Energileveranser är alltså Månadens Hästägare för februari sedan Sharp Dream, tränad och körd av Joakim Lövgren, svarat för en riktigt svettig prestation hemma på Jägersro.
– Ärligt talat blev vi själva lite överraskade över hur bra hon var, säger Peter.
Trots ett lopp utvändigt om Kendra Silvio klev Sharp Dream fram och avgjorde den sista biten och satte på vägen nytt rekord med 1.12,6.
– ”Jocke” (Joakim Lövgren) har gjort ett fantastiskt jobb med hästen, berömmer också Peter som i framgångarna kan dela glädjen med pappa Börje och tre kompisar. De har tio procent vardera och Långemåla äger 60 procent.

Sharp Dream började sin karriär hos Niklas Robertsson i Kalmar, svarade för ett och annat bra lopp – men fann inte riktigt jämnheten. Hos Lövgren har stoet lagt på sig mer muskler och har utvecklats snabbt. Idag har Långemåla Energileveranser fyra hästar i träning hos Joakim Lövgren; förutom Sharp Dream även Iago Zon samt tvååringarna Global Association och Ultra Face.
– Vi har ett mycket bra samarbete med Joakim. Han har gjort ett fint jobb med våra hästar och är dessutom rak och ärlig. Vi har haft andra hästar hos honom och han kan berätta att en häst inte duger. Det uppskattar jag.
Och framtiden för stallet verkar också vara säkrad. Hemma i Småland går en ettåring efter Promise Me med Zola Boko som pappa, den går snart ner till Lövgren för träning. Vidare väntar Promise Me i dagarna ett föl efter Maharajah och hon är sedan bokad hos Raja Mirchi.
– Det blir otroligt spännande att följa, tycker Peter Thornmalm.

Men ikväll ska de alltså hyllas som Månadens Hästägare för februari.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare februari som pdf


JANUARI 2018

Egentligen började det med en skada. Killer Queen Rols skadade sig i en olycka i en hage och fick operera en böjsena. Hon togs till avel och uppfödaren Clas Lönner ville betäcka med Ready Cash, men flera av delägarna hoppade av och kvar fanns uppfödaren Clas Lönner, Thomas Welander och Jägersros förre sportchef Rikard Sjöberg.– Då hoppade jag med och äger 50 procent av hästen, berättar Anne Haglund, veterinär i Saxtorp och sambo med tränaren Mats Rånlund. Clas, Thomas och Rikard delar på den andra halvan.

Men karriären för Olle Rols började väl sådär, han hade olaten att galoppera i stallkurvan på Jägersro i sina fyra första starter. Sen blev det ett uppehåll i startandet.
– Vi upptäckte en griffelbensfraktur som vi opererade och sen kastrerades han också.
Riktigt vad som gav resultat är osäkert, men efter det har Olle gjort nio starter, sex segrar och tre andraplatser – och han har blivit bättre och bättre för varje start.
– Han är bara 155 cm hög, men vilken steglängd och vilket kliv han har. Sen är det givetvis hans hjärta och lungor som gör honom så bra, berättar Anne.

Men det är också all omvårdnad som får Olle att trivas. Han får massage och sjukgymnastik på Saxtorps Hästklinik och skötaren Johan Kjellman har en unik hand med stallets stjärna.
Trots att pappa heter Ready Cash är Olle Rols också lugn och harmonisk, Anne ser en parallell med Readly Express.
– Inga andra jämförelser, men jag har sett filmer på när Timo Nurmos ska köra honom och han verkar också så lugn och cool.

Det finns en annan detalj också, båda verkar otroligt starka och tuffa. Kanske en gen från Ready Cash. Med all sannolikhet blir det fortsatt matchning på V75 för ägargängets stjärna, men riktigt var och när är inte bestämt.
– Han är ingen 1600–metershäst ännu i alla fall, så vi får se.
Och mamman Killer Queen Rols?
– Hon har inte haft något föl efter Olle, men nu är hon i Frankrike för betäckning. Vi kommer väl inte till hos Ready Cash men det får bli hos någon av hans söner.
Och den hästen kommer Anne Haglund också att vara delägare i.
– Olle Rols är den bäste jag ägt och jag har aldrig haft en häst med fem raka segrar, så det känns spännande med en fortsättning.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Ladda ned Månadens Hästägare januari som pdf