Månadens Hästägare

Januari 2020

Björn Gulbransen

Motivering: Ett fruktsamt samarbete med Johan Lejon gav två fina STL-segrar för Björn Gulbransens Sunday Sonata i januari.

Månadens Hästägare för januari är för den äldre generationen mest förknippad med norska kallblod, han har jobbat ett par år i Australien och bor sedan några år i Frankrike.
Björn Gulbransen är inte den som slår sig till ro och lutar sig tillbaka. Runt honom händer det alltid något.

Björn äger Sunday Sonata som tränas av Johan Lejon och som utvecklats massor den senaste tiden och vann två rikstotolopp under januari.
– Ärligt talat så är hon nog korkad, stökig och besvärlig hemma. Men hon har nog bra fysiska egenskaper och ser precis som jag vill att ett sto ska göra, säger Johan Lejon.
Men en norrman med kallblodsbakgrund som bor i Frankrike och lämnar häst i träning till Johan Lejon på Jägersro.
– Jag och Johan har ett samarbete när det gäller unghästar och fölston. Sunday Sonata tränade jag själv här nere i Frankrike, men när det blev dags för tävling skickade jag upp henne till Johan som har gjort ett fantastiskt jobb med henne.
– Om det inte bara är tur, kontrar Johan i sedvanligt lågmäld stil.

Om vi tar det från början så inleddes allt med en annons i Trav og Galoppnytt. En ung Björn Gulbransen letade efter ett ungt kallblod med bra stam. Han fick 170 svar och valde ut ett.
– Det var Slogum Bris. Jag fick henne billigt eftersom hon var född så sent på året (augusti).
Därmed var vägen utstakad. Slogum Bris vann Norskt Kallblodskriterium med Pål Sem i vagnen, hon blev sedan mamma till Moe Brage (5,5 miljoner på kontot) och ytterligare en rad topphästar. Det fortsatte med varmblod, köp och sälj och sedan några år bor Björn i Normandie, inte långt från Omaha Beach.
– Jag sysslar främst med unghästar, formar dem åt svenska och norska tränare. Jag har faktiskt fransk proffslicens också, berättar han.
Vanligtvis följer Björn Sunday Sonata via sändningar på nätet, men han var på plats på Solvalla när hon var tvåa i STL–finalen.
– Det är fullt upp här i Frankrike, men det är otroligt hur fin hon har blivit hos Johan.
Så valet av Månadens Hästägare för januari var inte speciellt svårt.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: ANDDERS KONGSRUD/www.HESTEGUIDEN.com

Ladda ned Månadens Hästägare januari som pdf