Månadens häst 2017

DECEMBER 2017 – Neelix

Brun valack, född 2014-05-04
Raja Mirchi – Yankee Bash / Self Possessed
Uppfödare: Patrik Rössel AB, Tyresö
Ägare: Stall Behåll AB, Veberöd
Skötare: Linda Sundberg
Tränare: Lutfi Kolgjini

– Han kommer att bli grym nästa år, när han fått en vinters träning till.
Orden kommer från Lutfi Kolgjini och handlar om den nyblivne fyraåringen Neelix och Kolgjini utvecklar:
– Han är ju stor som ett hus och lägger ett tunnland under sig vid varje steg. När han nu vuxit i sin stora kropp blir det riktigt bra.

Neelix är Månadens Häst för december sedan han vunnit Johan Jacobssons Minne 2017. Adrian Kolgjini vände bara upp bamsingen från ett snävt andraspår och sen satt han i ledningen.
– Jag hade det på känn om jag bara fick honom rättvänd från start så skulle han blåsa ifrån dem. Jag fick rätt. Han är väldigt stor och behöver tid att växa in i sin kropp. Han är fyra år nästa år och det ska bli riktigt kul, jag tror han kommer att räcka väldigt långt då, sa Adrian efter vinsten som var värd 150 000 kronor.

Neelix tränas just nu för årets säsong, han är anmäld till ”allt” – men ett av de stora målen är givetvis Svenskt Travderby den första helgen i september.
Och kanske ska man ta det som en liten hint att när Neelix vann Johan Jacobssons så slog han nytt banrekord över 2140 meter (volt) med 14,1.
Sen satte vi Lutfi Kolgjini på det hala med frågan; Vem hade rekordet innan Neelix?

Och för en gångs skull var Kolgjini svarslös:
– Inte en aning.
Det var Cyber Lane – och han tjänade som bekant sju miljoner som fyraåring och vann även Derbyt.
– Där ser du. Jag är säker på att Neelix kommer att få en grym säsong. Han har ju bra redan som treåring även om vi matchade honom försiktigt.

Namnet då?Neelix, är en fiktiv karaktär i Star Treks universum av släktet Talaxianer och porträtteras av Ethan Phillips i TV-serien Star Trek.

Så det är väl inte underligt att Lutfi Kolgjini siktar mot stjärnorna med den här hästen.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

NOVEMBER 2017 – Rajah Press

Brun hingst, född 2010-06-06
Vigliano Prince – Divina Press / Huxtable Hornline
Uppfödare: Scuderia Ponpoon, Italien
Ägare: Eva Wadmer-Lindblom, Italien
Skötare: Nina Olsson
Tränare: Björn Lindblom

Spår fem, 1640 meter, bilstart – två gånger till ledningen. Allt inom sex dagar.
Rajah Press, tränad av Björn Lindblom, är Månadens Häst för november efter en framgångsrik novembervecka.

– Jag vet inte om det hänt något speciellt med honom, han har varit bra nästan hela tiden men inte haft någon tur, förklarar Björn själv dubbelsegern för stallets stjärna.
Rajah Press är travsäker och startsnabb, trivs över kort distans och tjänade snabba 100 000 kronor på sina egenskaper.
– Han gick ju 11,7 med voltstart i augusti och då satt han fast med krafter kvar – så kapacitet har han. Nu fick han igen lite av den otur han haft tidigare.

Nu började det med en V86–seger tillsammans med Kevin Oscarsson och fortsatte sex dagar senare med ett lärlingslopp där Erik Klossi satt i vagnen. Han skulle sedan ha startat i V75 på Åby, men var inte perfekt i det sista jobbet innan den tänkta starten och Björn valde att stryka. Annars är tanken att Rajah Press ska få starta på under vintern.

Den egna löpkörningen har han mer eller mindre lagt av med. Det senaste året har han kört ett lopp; Legendloppet på Solvalla.
– Jag har inte den hungern längre, kanske kör jag något lopp nästa år men många blir det inte.
Björn driver en liten rörelse (fem hästar på träningslistan) på gården där Christoffer Eriksson håller till. Björn sköter allt med de egna hästarna och sedan hjälper han Christoffer att köra fort.
– Jag har varit där i 15–16 månader och det fungerar jättebra.

Annars har Björn kvar sin gård i Italien (familjen bor där och Björn åker ner för att fira jul någon dag efter den här prisutdelningen).
– Jag har inte fått gården såld, så någon måste bo där. Annars finns det inget kvar.
Men innan den italienska julen ska han hyllas som tränare till Månadens Häst för november.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

OKTOBER 2017 – Dante Boko

Brun valack, född 2010-05-10
Going Kronos – Margherita Rosa / Abo Volo
Uppfödare: Annemanna AB, Ekerö
Ägare: Stall Be the Best
Skötare: Linda Sundberg
Tränare: Lutfi Kolgjini

– Han är som en unghäst, den gamle valacken.
Kusken Adrian Kolgjinis uttalande, med kärlek i rösten, sedan Dante Boko vunnit Müllers Memorial är som poesi. I alla fall travpoesi.
Dante Boko dansade på lätta hovar, ville verkligen springa, vann enkelt – och gjorde valet av Månadens Häst för oktober enkelt.
– Det är en otrolig personlighet, säger också tränaren Lutfi Kolgjini. Men det ska också vara på hans villkor.

Dante Boko är sju år, gjorde startar som 2-åring – mest för att skaffa sig lite rutin. Sen har han startat och vunnit varje säsong.
– Det är fortfarande lite hingst i honom, trots att han är valack, berättar Kolgjini. Men det är en otroligt sund och fin häst, jag tror inte att han varit hos veterinären mer än två gånger under hela sin karriär.
I Müllers tog hand tidigt hand om ledningen, fick bestämma farten själv (det var ju det där på hans villkor) och stack sedan undan till en lätt seger.
Hela den tävlingsdagen handlade ju om Team Kolgjini, men det var Dante Boko som stack ut.

Efter starten på Solvalla i Silverhästen blir utlandsäventyr för Dante Boko. Han går ner till Kolgjinis franska filial och ska precis som tidigare vintrar starta i stora franska lopp.
– Han passar bra där nere och det är fina pengar att köra om.
Och kanske är det så att han trivs lite bättre i de mildare franska vintrarna vid atlantkusten. Vintrar lite på hans egna villkor.
Men först ska han bli firad som Månadens Häst för oktober.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

SEPTEMBER 2017 – Smokin Joe

Svart hingst, född 2015-05-07
Lavec Kronos – Knowledge Face / Viking Kronos
Uppfödare: WHAP Trotting AB, Sandviken
Ägare: Vallro AB & Lutfi Kolgjini AB
Skötare: Alexandre Dessartre
Tränare: Lutfi Kolgjini

Han ”knockade” Coin Perdus svenska rekord.
Så valet av Smokin Joe som Månadens Häst för september var rätt givet.
– Det är nog min bästa 2-åring, säger tränaren Lutfi Kolgjini. Han är sparsamt startad och planen är att det maximalt ska bli tre starter till.
Smokin Joe är uppfödd av WHAP Trotting, ägdes från början av Lutfi själv – men i samband med talangens andra start fick Rolf Olsson (Vallro AB) köpa in sig.

– En gammal hästägare hos mig så det är kul att han får ha en bra häst.
Det var i den tredje starten, uttagningen till Breeders Course, som Smokin Joe verkligen visade vilken kapacitet det finns i den svarta hingsten. Direkt till ledningen och där fick han springa på.
– Jag ville inte bråka med honom utan han fick löpa i det tempo han själv ville.
Det var alltså i rekordfart…
Men bakom smög Filur Sisu och Per Nordström vred ut för anfall i början av upploppet – men närmare än en halv längd kom han aldrig.
– Det var ett skönt besked. Min häst svarade ärligt och visade att han har en bra skalle.
Segertiden 1.12,6/1640a var också tiondelen bättre än Coin Perdus tidigare svenska rekord.
Nu väntar alltså finalen av Breeders Course (avgörs söndag 22 oktober på Wolvega och kan vara avgjord beroende på när du läser det här) där Smokin Joe dragit ett perfekt andraspår. Sen hoppas Kolgjini på försök och final av Svensk Uppfödningslöpning hemma på Jägersro.

Det där med ”knocken” i ingressen hänger givetvis ihop med namnet Smokin Joe. Hästen är namngiven efter en boxare, precis som flera andra WHAP Trotting–uppfödningar. Joe Frazier, tungviktare med klassiska matcher mot George Foreman och Muhammad Ali, hade smeknamnet ”Smokin Joe”.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

AUGUSTI 2017 – Mulligan

Sto, född 2013-05-22
Maharajah – Music la Marc / Dream Vacation
Uppfödare: Thomas Uhrberg AB & Sylvester AB
Ägare: Thomas Uhrberg AB & Sylvester AB
Skötare: Minna Holopainen
Tränare: Thomas Uhrberg

Det är en komplett häst. Hon har en bra fysik, ett bra psyke och fina lungor.
Där har ni Thomas Uhrbergs förklaring till Mulligans framgångar i höst. För sin imponerande seger i uttagningsloppet till Derbystoet blir hon också Månadens häst för augusti.
– Roligt. Det är hon värd, tycker Thomas.

Nu är ju Thomas förstås part i målet. Han har tränat hennes mamma (Music la Marc), är ägare och uppfödare tillsammans med Per Nilsson från Göteborg, har skolat Mulligan från de allra första stegen och har kört henne i samtliga starter.
– Det är klart att vi hoppades att det skulle bli en topphäst. Och nu har hon bevisat det.

Stochampionatet och Derbystoet var säsongens stora mål för Mulligan. Inför Stochampionatet var det lite sjukdom som störde, men i uttagningen till Derbystoet fick hon visa sin kapacitet.
– Då hade vi kunnat förbereda henne precis som vi önskat.
Trots ett tufft lopp, stenhård öppning från spår åtta och sen fram i dödens, stack hon bara undan och vann på 13,3a/2140 meter med krafter kvar. Sen ”vann” Uhrberg lottdragningen och satsade från spår ett i finalen. Där var hon tapper som tvåa, men det är en helt annan sak och en helt annan månad.

Framtiden då?
– Vi siktar väl på Breeders’ Crown, men hon är inte inkvalad ännu. Så antingen måste vi starta på Axevalla (17 oktober) eller också chansa och hoppas att hon kommer med på pengar.
Men ikväll hyllas hon för sin imponerande seger i uttagningsloppet till Derbystoet. Och ni vet väl att hon är namngiven efter den lite tvivelaktiga golftermen som mot reglerna ger en andra chans, ett andra försök.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

JULI 2017 – Executive Caviar

Hingst, född 2014-04-17
S.J.’s Caviar – La Belle Lady / Conway Hall
Uppfödare: Bengt-Åke Nyberg, Grästorp
Ägare: EXECUTIVE Caviar Racing Stable HB
Skötare: Tiina Silaste
Tränare: Joakim Lövgren

Joakim Lövgren brukar alltid tala lyriskt om Executive Caviar, visserligen bara tre år gammal men han har uppträtt som en rutinerad tävlingshäst från den dag han debuterade på tävlingsbanan (och det är ett år sedan).
– Om jag inte kan använda de superlativerna om honom, om hästar som Torvald Palema och Brioni. När ska jag då göra det, frågar sig Lövgren och tillägger sedan:
– Mina omdömen och hans bankkonto har gått hand i hand.
Executive Caviar är Månadens häst för juli efter två imponerande segrar på låga 12–tider. Först i försöket till Breeders Course och sedan i finalen. Totalt blev det 620 000 kronor in på bankkontot på dessa två starter.

Efter finalsegern uttalade Joakim omdömet som nästan blivit klassiskt:
– Tacksamhet är nog det rätta ordet för att beskriva mina känslor för honom.
Breeders Course-finalen var ett stort mål för säsongen, nästa är E3–finalen (dit han kvalade in i måndags) och sen hägrar Svenskt Trav-Kriterium i höst.
– Målet är satt så, sen får vi se.
Executive Caviar har inte gjort ett enda dåligt lopp i karriären, var kulltvåa i fjol och ser ut att hålla den positionen i år.

Framtiden?

– Mycket hänger på hållbarheten förstås, men jag skulle tro att han är bättre rustad på det området än de flesta.
Än så länge – det är lätt att glömma att han bara är mitt inne i 3-årssäsongen – har han två saker kvar att bevisa.
# Styrkan.
# Startsnabbheten.
– Vi har bara startat över sprinter– och medeldistans, så hur han står distans vet vi inte. Hade han haft startsnabbheten så vill jag säga att han hade varit komplett. Men jag tror att vi kan öva upp startsnabbheten med tiden också.
Det känns som om Månadens häst för juli är något alldeles extra.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

JUNI 2017 – Victorious Star

Valack, född 2011-05-22
Juliano Star – Laritz Victorious / Comets Tail
Uppfödare: Lars-Erik & Jeanett Gerdin
Ägare: Gerdin Konsult HB, Blentarp
Skötare: Christina Eylert
Tränare: Conrad Lugauer

Han övernattar under bar himmel, är snäll och bussig.
Victorious Star är lite av en svärmorsdröms i stallet, men springa kan han.
– Han är som bäst när han får springa i ledningen. Då är han svår att slå, berättar Marc Elias – son till Conrad Lugauer och kusk bakom Victorious Star när han vann i mitten av juni och sedan valdes till Månadens Häst.
– Han öppnade bra och sen på första långsidan körde jag till och fick ta över ledningen. När han fått ledningen så svarar han bra.
Trots tuff öppning höll Victorious Star sedan undan till en bekväm seger.
– Han tränar precis som våra andra hästar, kanske lite tuffare än en del. Men han är snäll och bussig även i jobben.

Victorious Star är kastrerad efter den förra säsongen, har visat att han utvecklats ytterligare en klass.
– Farsan och skötaren har gjort ett bra jobb, berömmer Marc.
Marc Elias själv har fått köra mer och mer lopp och trivs med det.
– Jag har fått köra en hel del, pappa har ju varit avstängd…

Framtiden för Victorious Star stavas Tyskland.
Förhoppningen är att han kvalar in till finalen av Super Trot Cup.
– Han har en bra uppgift där, så vi har förhoppningar på honom, säger Marc.
Men nu ska han hyllas för sin seger på 13,3/2410 meter den 13 juni

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

MAJ 2017 – Direktör Am

Valack, född 2013-04-17
Scarlet Knight – Good Enough / Mr Vic
Uppfödare:  Am Bloodstock AB, Halmstad
Ägare: Jemi Racing HB, Skurup
Skötare: Jessica Pilenberg
Tränare: Mikael Pilenberg

Direktör Am hade varit i träning både hos Raul Engblom och Ulf Stenströmer, men halsproblem och lite andra bekymmer gjorde att hästen var mer eller mindre utdömd.
– Jag läste om honom på Courants hemsida, kontaktade Sabine (Kagebrandt) och fick honom till ett bra pris. Det är på det sättet vi måste jobba, berättar Mikael Pilenberg som tillsammans med hustrun Jessica äger och tränar Direktör Am.
Det ska med en gång sägas att Direktör Am var född till att bli en stjärna, med bröder som Mr Picolit och Mr Vida fanns det förväntningar. Men när ”Pilen” fick möjlighet att ta över hästen var han fortfarande ostartade.
– När jag slog till hade han stått still i sju månader och han kom till mig i april förra året.
Det låga priset gjorde alltså att Pilenberg vågade satsa på hästen, lät honom få tid på sig och tränade mycket och länge – men aldrig i några höga farter.
– När han startade första gången tror jag att han varit inne på banan fyra gånger.
De två första starterna slutade med galopp, men under maj gav två starter lika många imponerande segrar.
– Jag tog av bakskorna och då fick han lite mer plats, förklarar Pilenberg.
Fortfarande är fyraårige Direktör Am en ”bebis”, men lär sig hela tiden. Han utvecklar också styrka och teknik med hjälp av den nya avdelningen för häst–rehab som Mikael och Jessica driver på Skönabäck.
Träning i vatten, solarium och spabehandlingar är lite av hemligheten bakom att den nästan utdömda hästen nu är Månadens häst för maj.
Och Mikael Pilenberg själv har fått lite av en nytänding, speciellt med den nya inriktningen på träningsrörelsen.
– Bara att få bo och jobba i den här miljön är en njutning både för mig och hästarna.

Direktör Am hade varit i träning både hos Raul Engblom och Ulf Stenströmer, men halsproblem och lite andra bekymmer gjorde att hästen var mer eller mindre utdömd.
– Jag läste om honom på Courants hemsida, kontaktade Sabine (Kagebrandt) och fick honom till ett bra pris. Det är på det sättet vi måste jobba, berättar Mikael Pilenberg som tillsammans med hustrun Jessica äger och tränar Direktör Am.
Det ska med en gång sägas att Direktör Am var född till att bli en stjärna, med bröder som Mr Picolit och Mr Vida fanns det förväntningar. Men när ”Pilen” fick möjlighet att ta över hästen var han fortfarande ostartade.
– När jag slog till hade han stått still i sju månader och han kom till mig i april förra året.
Det låga priset gjorde alltså att Pilenberg vågade satsa på hästen, lät honom få tid på sig och tränade mycket och länge – men aldrig i några höga farter.
– När han startade första gången tror jag att han varit inne på banan fyra gånger.
De två första starterna slutade med galopp, men under maj gav två starter lika många imponerande segrar.
– Jag tog av bakskorna och då fick han lite mer plats, förklarar Pilenberg.
Fortfarande är fyraårige Direktör Am en ”bebis”, men lär sig hela tiden. Han utvecklar också styrka och teknik med hjälp av den nya avdelningen för häst–rehab som Mikael och Jessica driver på Skönabäck.
Träning i vatten, solarium och spabehandlingar är lite av hemligheten bakom att den nästan utdömda hästen nu är Månadens häst för maj.
Och Mikael Pilenberg själv har fått lite av en nytänding, speciellt med den nya inriktningen på träningsrörelsen.
– Bara att få bo och jobba i den här miljön är en njutning både för mig och hästarna.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

APRIL 2017 – Iago Zon

Hingst, född 2013-06-06
Raja Mirchi – Wirana Lady / Napoletano
Uppfödare: Torbjörn & Madelen Ohlzon
Ägare: Långemåla Energileveranser AB, Ruda
Skötare: Alexandra Gassner
Tränare: Joakim Lövgren

Seger i ett V75–lopp och sen heroisk tvåa på V86.
Iago Zon är månadens häst för april.
– Springa kan han, men han kan också vara lite överambitiös, säger tränaren Joakim Lövgren.

Det började med att han dansade undan på 11,2 i ett sprinterlopp på V75 som han vann med krafter kvar.
– Där hade han sina förutsättningar, analyserade Lövgren efter vinsten.

Sen var det full distans, innerspår – och det blev en andraplats sedan han dragit hårt i ledningen.
– Han var så lugn och fin hela dagen, men jag rörde honom en gång med pisken för att kunna svara upp André Eklundh som laddade med sin häst och då hetsade han upp sig.

Trots det höll han alltså tappert, även om han fick stryk av en smygkörd konkurrent.
– Egentligen är Iago Zon är klok häst och jag tycker också att han har lugnat ner sig. Vi jobbar konsekvent med att hålla honom dämpad, att upprepa rutiner, foder, utrustning. Han är helt enkelt en lekfull häst med mycket energi, men också lite nervös och ängslig.

Iago Zon kom från Niklas Robertssons stall i augusti förra året och har vuxit hela tiden sedan dess.
– Han visade vid sin andra start i april att han inte bara är en sprinter, utan det är en häst med bra fysik.

Stall Lövgrens arbete med att bygga upp Iago Zon har egentligen bara börjat, men lite av sitt nya kunnande visade han upp i Köpenhamn under Copenhagen Cup–dagen. Då kunde han ta spets, släppa ledningen och sedan växla tempo när luckan kom.

Men det var under maj månad, nu är det för hans prestationer under april som han ska hyllas.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

MARS 2017 – Rajesh Face

Hingst, född 2013-04-12
Raja Mirchi – Nippy Girl / Ginger Somolli
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson
Ägare: Tommy Nilsson Holding AB, Lomma
Skötare: Joyce Duivenvoorden
Tränare: Lutfi Kolgjini

Rajesh Face är köpt för att bli en stjärna.
Tommy Nilsson tvingades bjuda 1,9 miljoner innan Hans Johnsson slog klubban i käppen på Kolgjini Sales 2015.
Efter klubbslaget sa Lutfi Kolgjini:

”Om man tänker sig på operan när divorna kommer in. Han är en riktig diva. Han har styrt hela flocken, kört sitt race, inte umgåtts så mycket med de andra. Han har en karisma som jag nästan aldrig sett på en häst.”
Nu börjar han leva upp till förväntningarna och hans seger över 3 140 meter i mitten av mars ger honom titeln Månadens Häst.

Om Lutfi Kolgjini, knappt två år senare, får samma uppgift; Beskriv Rajesh Face:
– Han har allt. Han är klok, förnuftig, stark, löpglad och han håller på att bli snabbare från start också. Det är helt enkelt en glad och positiv häst som det är otroligt lätt att tycka om.
När han vann på 15,5/3140 meter med voltstart var det med krafter kvar. Kusken Johnny Takter öste beröm över häst och tränare.
Kolgjini själv låter inte så förvånad.
– Nej, vi visste att det var en bra häst. Han behövde bara lite tid på sig och det har han fått nu.
Så här långt i år är han obesegrad, trots att han enligt tränaren inte är speciellt hårt tagen.
– Nej, det finns mer att ta av.

Utrustningsmässigt går han med järnskor och sulor, fast bomull. Där finns också en och annan växel. Skorna kommer han att fortsätta med ett tag till.
– Men det är den typen av häst som är riktigt gynnad av att gå barfota, han kan vara lite trång i gången så barfota blir han effektivare.
Och riktigt på topp. Det ska han inte vara förrän första söndagen i september. Travderbyt här hemma på Jägersro är säsongens stora mål.
– Han har styrkan för att vinna, lovar Lutfi Kolgjini.
Den styrkan visade han redan den femtonde mars, därför blev han också Månadens Häst.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

FEBRUARI 2017 – Valentin

Valack, född 2012-05-21
Quevert – Vinbär / Frisky Frazer
Uppfödare: Anders Rickard, Klippan
Ägare: Stall Ripan
Skötare: Ilona Larsson
Tränare: Ilona Larsson

Det ser mest ut som om han lufsar fram, men tar du fram klockan så berättar den något helt annat.
Valentin, Månadens häst för februari, är obesegrad i år och vann två lopp på Jägersro under februari.
– Vi kanske skulle sluta nu, skämtar Anders Rickard som tillsammans med sambon Ilona Larsson äger Valentin – eller ”Valle” som han kallas.

Valentin är speciell. Ilona ridtränar honom, tar hjälp någon gång då och då av Svend Dyhrberg om hästen behöver ett snabbare jobb för vagn. ”Valle” är uppfödd av Anders Rickard (banveterinär på Jägersro) som en gång i tiden hade stora framgångar med Vanessa Girl, som sedan blev mamma till Vodka, som blev mamma till Vinbär som är mamma till Valentin.
– Visst är det speciellt med den bakgrunden, säger Ilona.

Och pappan Quevert?
– Han valde vi för att han var så lik min dressyrhäst.
Valentin har kanske inte alltid varit helt lätt, men han har bättrat sig efterhand. Nu sköter han sig i träningsjobben och på banan har det blivit sex segrar och två andraplatser på tretton starter.
– Han har ett härligt självförtroende, lägger mycket mark under sig och Svend som kör känner hästen väl, förklarar Ilona framgångarna. Han har varit jättefin när han vunnit sina lopp, men vi är också väldigt rädd om honom.

Vi träffar Valentin, Ilona och Anders vid stallet mellan Ljungbyhed och Klippan. Det är här hästarna formas på en gammal hästgård där bl a Torbjörn ”Grönsakshandlarn” Hansson hållit till.
För Valentin gäller det nu att hitta lämpliga långlopp, för även om han nog klarar sprinterdistans längre fram i karriären så är han bättre ju längre loppet är.

Och namnet Valentin?
– Det är Anders mamma som fick namnge honom, brorsan Vermoth fick min mamma namnge så det fick bli rättvist, berättar Ilona.
Och ikväll är det alltså ”Valle” som ska firas för sina två segrar under februari.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

JANUARI 2017 – Replay Pellini

Valack, född 2012-05-24
Ready Cash – Royal Lindy / Harmonious
Uppfödare: Pellpac AB, Torekov
Ägare: Thomas Uhrberg AB, Munka-Ljungby
Skötare: Anja Jörgensen
Tränare: Thomas Uhrberg

Månadens häst Replay Pellini ropade Thomas Uhrberg in på Kriterieauktionen 2013 för 180 000 kronor. Tanken var att sälja den talangfulla Ready Cash–avkomman vidare.
– Men jag har inte fått honom såld ännu. Ja, han är ju fortfarande till salu, säger Thomas Uhrberg om hästen som blev Månadens Häst för januari.

Det var vid V75–tävlingarna den 14 januari som femåringen tog en imponerande V75–seger.
– Han var bra då och jag hoppas och tror att det är en häst som ska klara sig bra på lördagarna även i framtiden.
Då handlade det om ledningen hela vägen, säkert undan på 13,7 under lite småkrävande förhållanden – vid den enda starten han gjorde under januari.

Efter att ha blivit opererad för två lösa benbitar har alltså karriären tagit fart för Replay Pellini. Han har lärt sig att sköta sig i loppen (i stallet är han en dröm att hålla på med, enligt tränaren) efter att han varit lite hetsig inledningsvis.
– Distansen tror jag inte ska spela så stor roll för honom. Han klarar det mesta, ligger aldrig på i loppen.

Framtiden för Replay Pellini?
PANG, PANG.
Plötsligt avbryts vårt snack av två skott.
– Dom jagar här intill, säger den mycket jaktintresserade Uhrberg men lägger till med lite dämpad ton:
– Jag hinner inte ut och jaga idag.

Tillbaka till travet:
– Tanken är att han ska få fortsätta starta på V75. Vi startar på lite så får vi se hur han utvecklas.
Och efter den imponerande segern på Jägersro har Replay Pellini startat i finalen på Solvalla, där han satt fast i andra ytter med krafter kvar.

Men ikväll hyllas han alltså för sin seger hemma på Jägersro. Och Månadens Häst är alltså till salu – med förbehållet att Thomas Uhrberg vill ha kvar hästen i träning.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA