Hugo Åbergs Memorial

Hugo Åbergs 2020

Tyvärr kommer årets upplaga av Hugo Åbergs Memorial att avverkas utan publik, vilket vi är väldigt ledsna över.

Men sett till rådande omständigheter i landet/världen finns givetvis inget annat alternativ och vi har istället att göra bästa möjliga av situationen!
Dock kommer vi som vanligt att publicera löpande information kring denna fantastiska tävlingskväll både här på hemsidan och via Facebook/Twitter.

Förhoppningen är också att vi på något sett kommer att kunna sända live på Facebook/Youtube, men detta är något vi ber att få återkomma till.

Många undrar också över lottningen av startspår, vilket vi brukar låta publiken sköta vid vinnarcirkeln veckan före det stora slaget. Även här finns såklart tankar på hur detta ska lösas, något som vi också kommer att vara tillbaka med inom en snar framtid.

Håll koll både här och på våra sociala medier där vi förmedlar all tänkbar info!

 

Nedan kan ni ta del av texter kring hästar som är inbjudna till årets Hugo Åberg lopp, håll till godo!

Ble du Gers kommer till Hugo Åbergs Memorial

Fyra ess inbjudna till Åbergs

Ecurie D kommer till Åbergs

Tae Kwon Deo mot Hugo Åbergs Memorial

Hugo Åbergs Memorial är Jägersros signaturlopp för den äldre, varmblodiga eliten. Sprinterloppet är över 1 609 meter med autostart och klassas som Grupp 1-lopp – ett lopp av högsta, internationella klass. Första loppet kördes den 26e juli 1970, sedan dess äger loppet rum sista tisdagen i juli varje år. Från och med 1999 är förstapriset 1 miljon kronor vilket gör loppet till ett av Sveriges största travlopp och tävlingsdagen till Jägersros mest besökta. Under dagen tar även Premio Going Kronos och Malmö Stads Pris plats på banan. Historisk vinnartid innehar Propulsion, en storstilad häst som vann Hugo Åbergs Memorial på 1.08,1. Detta är svenskt rekord för distansen 1 609 meter med autostart och för samtliga distanser. Stig Henry Johansson är den kusk och tränare som vunnit loppet flest gånger – sju kusksegrar och åtta tränarsegrar.

 

Historien bakom Hugo Åbergs Memorial

Hugo Åberg växte upp i Malmö och etablerade tidigt kontakter med stadens styrande socialdemokrater. När han under 1930-talet påbörjade sin karriär som byggmästare kunde han via dessa kontakter åtnjuta vissa privilegier som gav honom tillgång till mark samt vetskap om hur bostadsområdena skulle planeras. Detta gjorde honom till en av de stora byggmästarna i Malmö. Mellan 1943-1953 var han verkställande direktör för HSB Malmö. Ett av Hugo Åbergs stora intressen var travsporten. Under 1960-talet satt han som ordförande i Skånska Travsällskapet och var en bidragande faktor till Jägersros utbyggnad och modernisering. När han och hans fru den 17e november 1969 omkom i en bilolycka efterlämnades ett stort arv. Hugo Åbergs Memorial körs till hans minne.

Läs mer om Hugo Åbergs 2019